Будівельні роботи на місці Меморіалу Небесній сотні зупинено знову.

 

Адміністрація Музею Революції гідності погодилася призупинити підготовчі будівельні роботи на вулиці Інститутській в Києві, аби дати змогу слідчим Генеральної прокуратури провести слідчі експерименти у рамках розслідуваня кримінальної справи про розстріли на Інститутській.

 

На Інститутській знімають бруківку

 

Про це йдеться у повідомленні Музею Майдану. Підготовчі роботи розпочалися у понеділок. У старті проекту брав участь міністр культури Євен Нищук.

 

"Як і в попередні рази, музей забезпечить сприяння в проведенні слідчих дій і максимальний доступ до місць експериментів", – запевнили в адміністрації.

 

Музей Майдану пішов на такий крок після отримання листа від керівника Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергія Горбатюка, в котрому він висловив слова про потребу проведення експерименту акурат на місці, де почалися роботи. Згідно з нещодавно отриманою інформацією, якраз у секторі будівництва минули останні хвилини життя "майданівця" Олександра Плеханова.

 

Адміністрація музею запевнила матір загиблого Інну Плеханову, що слідчим дадуть змогу завершити експеримент. 

 

"На 15 травня запланований слідчий експеримент. Вранці набираю адвоката родин. Якщо попередньо запланований час експерименту підтвердиться, то генпідрядник демонтує відповідний сектор будівельного паркану. На весь час експерименту", – запевнила заступник директора з будівництва музею Оксана Моргун.

 

Міністр культури і директор музею біля місця смерті Олександра Плеханова

 

Начальник управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк повідомив "Громадському", що слідчий і прокурор не погоджували початок робіт на Інститутській, адже слідчі експерименти досі тривають й мають тривати щонайменше 2 тижні.

 

"Стало відомо від музейників, що такий дозвіл надала заступник генерального прокурора Стрижевська Анжела. Самого листа ми не бачили, й наданий він без відома слідчого і прокурора, що є незаконним з ознаками втручання в діяльність слідчого і прокурора", – поінформував Горбатюк.

 

Адвокатка родин Небесної сотні Євгенія Закревська поінформувала, що на місці розстрілів уже зняли бруківку безпосередньо з місця, яке раніше було встановлене як місце поранення одного із протестувальників. У цій справі слідчий експеримент не завершений, а таке втручання унеможливлює його проведення надалі.

 

"Прямо на сьогодні, 13 травня, були заплановані слідчі експерименти в тій частині, де знімають бруківку... Весь минулий тиждень у нас тривали слідчі експерименти, і на цей тиждень теж були заплановані. Вони не те, що не завершилися, вони безпосередньо в активній фазі зараз", – повідомила Закревська.

 

Адвокатка родин Небесної сотні Марина Ліліченко уточнила у коментарі "Громадському", що декілька місяців тому в ГПУ знайшли відео, на якому видно момент розстрілу Олександра Плеханова. За цим епізодом і мали проводити слідчий експеримент. І саме на тому місці провели брифінг щодо початку будівництва.

 

Адміністрація музею зазначає, що музейники не були поінформовані про незавершеність слідства. Понад те, слідчі та музейники раніше погодили схему виконання будівельних робіт з нанесеними  межами встановлення будівельного паркану, розподілили простір зонально для забезпечення почергового виконання будівельних робіт, "що дає можливість уникнення зриву строків виконання будівельних робіт, а також забезпечення завершення слідчих дій". 

 

14.05.2019