Клімкін чекає від ЄС комплексної відповіді на "паспортизацію" Донбасу.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін анонсував "сюрпризи" у відповідь на рішення Росії щодо спрощення видачі російського громадянства українцям.

 

Про це Клімкін заявив журналістам у Брюсселі в понеділок, повідомило видання "Європейська правда". У Брюсселі зібралися голови МЗС держав – членів ЄС для відзначення 10-ї річниці "Східного партнерства".

 

 

"Насправді буде декілька сюрпризів… Є ідеї, пов'язані із застосування практичних, технічних речей біометрики. Є ідеї, пов’язані з наступним переписом. Тобто дуже-дуже багато речей", – сказав міністр, додавши, що "сюрпризи" оприлюднять лише згодом.

 

"Є ідеї, яких ви взагалі не почуєте, вони будуть робитися на рівні спецслужб", – додав Клімкін.

 

З його слів, на зустрічі в Брюсселі міністри обговорили необхідність пошуку консолідованої відповіді на дії Росії, "оскільки це загроза не тільки для країн, які межують з сьогоднішньою Росією, а це загроза всьому ЄС".

 

"Євросоюз розуміє, що цього разу якимись формальними, персональними санкціями нічого не має закінчитись. Бо це буде те, що у нас називають "зрада". Якщо ще 10, 20,  50 людей поставимо під санкції – це буде не відповідь", – наголосив голова зовнішньополітичного відомства.

 

Водночас Клімкін визнав, що єдності щодо протидії росіянам наразі немає. "Має бути системна відповідь. На жаль, поки що є різні думки, але добре, що ми почали рухатися до такої відповіді", – додав він.

 

Між тим, як заявив голова МЗС Чехії Томаш Петршичек, Унія хоча й знає про рішення РФ щодо паспортів, але не планує радикальної відповіді Москві. "Зараз ми більше прихильні до пошуку діалогу, а не до тиску, як це робить сама Російська Федерація", – зазначив він.

 

Румунський міністр Теодор Мелешкану сказав журналістам, що нові "антиросійські" санкції не потрібні також українцям. "Це створить проблеми самій Україні", – гадає він.

 

Пропозицію суворіших санкцій наразі підтримують лише найвірніші друзі України.

 

Зокрема, про це заявив литовський міністр Лінас Лінкявічюс. "Це глибоке порушення міжнародного права. Ми домовлялися, що подальше порушення міжнародного права має вести до посилення тиску, тому я вірю, що мають бути нові санкції", – заявив він.

 

"Ми маємо запровадити персональні санкції проти росіян, причетних до цього рішення, а також маємо ухвалити рішення, що ЄС не визнає ці паспорти", – додав естонський міністр Урмас Рейнсалу.

 

13.05.2019