Польща скасувала в останню мить запрошення для урядової делегації з Ізраїлю.

Варшава побоюється, що ізраїльські гості хотіли обговорювати питання реституції.

 

 

Міністерство закордонних справ Польщі в останній момент скасувало візит урядової делегації Ізраїлю до Варшави. Відповідне повідомлення польське МЗС надіслало каналами дипломатичного зв'язку в неділю, 12 травня. Про це подає Polskie Radio24.

 

У Варшаві вказали, що рішення скасувати візит було ухвалене через зміни в складі делегації, несподівано внесені ізраїльською стороною без узгодження з польськими колегами. На думку уряду Польщі, ці зміни свідчать про те, що Ізраїль має намір зробити основною складовою візиту питання повернення власності польських євреїв, які загинули або постраждали в період Голокосту. Варшава це питання обговорювати не має наміру, вважаючи всі дискусії на цю тему закінченими.

 

«У зв’язку зі здійсненням в останній хвилі ізраїльською стороною зміни складу делегації, котра дозволяє підозрювати, що розмови будуть сконцентровані на питаннях реституції власності, польська сторона ухвалила рішення про скасування візиту ізраїльських урядовців», – заявило польське зовнішньополітичне відомство.

 

Візит ізраїльської делегації на чолі з генеральним директором Міністерства соціальної рівноправності країни Аві Коеном-Скалі мав розпочатися 13 травня. Ізраїльська делегація дійсно планувала обговорити з польськими політиками і чиновниками теми реституції єврейської власності. Про це, зокрема, заявляла міністерка соціальної рівності Гіла Гамліель. «Жоден чинник, ні політичний, ні антисемітський, не завадить нам виконати цей важливий моральний імператив», – наголосила вона.

13.05.2019