У столиці Албанії відбулися сутички демонстрантів з поліцією.

Опозиція домагається проведення дострокових парламентських виборів.

 

 

В Албанії тривають антиурядові акції протесту. У суботу, 11 травня, кілька тисяч протестувальників зібралися перед будівлею парламенту в Тирані. Вони вимагали відставки голови Ради міністрів Еді Рами (Edi Rama) та призначення дострокові виборів парламенту. Учасники акції скандували: «Ми хочемо європейської Албанії!». Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Протестувальники почали кидати в поліціянтів, які охороняли будівлю уряду пляшки зі запальною сумішшю і петарди. За словами представників екстрених служб, щонайменше дванадцять співробітників поліції отримали поранення. У відповідь правоохоронці застосували сльозогінний газ і водомети проти людей, котрі прорвали поліційний кордон та попрямували до урядової будівлі.

 

Протести в Албанії тривають ще з лютого цього року. Опозиція вимагає проведення дострокових виборів і відставки Рами, котрий обіймає свою посаду з 2013 року. Правлячу Албанську соціалістичну партію і її голову звинувачують у махінаціях на виборах, корупції та зв’язках з організованою злочинністю.

 

Наприкінці лютого понад 60 депутатів від опозиційної Демократичної партії Албанії та її союзників здали свої мандати на знак протесту. Лідер демократів Люлзім Баша (Lulzim Basha) особливо наголосив на необхідності «звільнити Албанію від злочинців» і зробити її схожою на інші країни Європи.

 

У 2019 Тирана сподівається розпочати перемовини з Брюсселем про вступ до Європейської Унії. Відповідне рішення про початок перемовин повинне ще ухвалити керівництво ЄУ.

12.05.2019