АП відкинула закиди Зеленського в затягуванні інавгурації.

 

Адміністрація Президента України відкидає звинувачення переможця президентських виборів Володимира Зеленського у затягуванні інавгурації. На Банковій також вважають негідним порівнювати підготовку до церемонії передачі влади з виїздом із єгипетського курорту.

 

Про це йдеться у заяві, поширеній прес-службою АП.

 

"Україна — це не номер у єгипетському готелі, як здається пану Зеленському. Передача влади – це складний і відповідальний процес. І Петро Порошенко прагне здійснити його згідно з європейською традицією, як це прийнято в демократичних країнах", — наголошено в заяві.

 

АП наголошує, що Петро Порошенко з повагою ставиться і до вибору українців, і до позиції найвищого законодавчого органу з приводу дати церемоніалу. "Для нього прийнятна будь-яка дата інавгурації, яку визначить Верховна Рада, позаяк це належить до її компетенції", — підкреслили на Банковій.

 

Президентський офіс наголошує, що до моменту інавгурації Петро Порошенко залишається чинним головою держави і несе відповідальність за становище в країні, виконуючи свої обов’язки згідно з духом та буквою Конституції.

 

Також Петро Порошенко підтвердив своє запрошення, озвучене Володимиру Зеленському ще 30 квітня, — "не чекаючи інавгурації, провести зустрічі для того, щоб обговорити найважливіші питання життєдіяльності країни, рівно як і будь-які інші питання, пов’язані із передачею повноважень і відповідальності".

 

"Відтак, в команді Петра Порошенка не сприймають жодних претензій щодо нібито затягування інавгурації", — резюмує АП.

 

 

Нагадаємо, президент-елект Володимир Зеленський записав звернення до Верховної Ради, в котрому висловив вимогу призначити датою його інавгурації 19 травня.

 

У відеозверненні, опублікованому у Facebook, Зеленський заявив, що парламент дбає лише про власні інтереси, відкладаючи час церемонії.  

 

"Шановні депутати, сподіваюсь, що за три тижні, поки ви відпочивали, ви не забули слова депутатської присяги: виконувати свої обов’язки в інтересах усіх співвітчизників. Поки що ви дієте виключно в своїх інтересах, боїтесь розпуску Ради і затягуєте призначення дати інавгурації", — заявив переможець виборів.

 

Володимир Зеленський вимагає негайної інавгурації, бо Порошенко "коїть незворотнє".

 

"Він проводить активні перестановки у вищому командуванні армії, намагається пропихнути свого голову Нацради з питань телебачення і радіомовлення, призначає суддів Верховного Суду, серед яких юристи "Рошену", "судді Майдану" та родичі пана Ківалова. Роздає звання генералів більш ніж 20 особам, серед яких відповідальний за безпеку арсеналів і складів, при якому сталися вибухи у Балаклеї, Ічні, Калинівці та Сватовому. Дає звання "Героя України" голові Служби безпеки України пану Грицаку", — гнівається переможець виборів.

 

Зеленський не повірив у щирість Порошенка, котрий запрошував його на розмову для передачі справ, бо, вважає, теперішній Президент "тримає дві дулі в кишені".

 

Політик-початківець сказав, що від'їзд Петра Порошенка з Банкової йому нагадує сценку виїзду з єгипетського готелю. "Завтра додому, валізи спаковані, номер вже прибрали, і нормальна вихована людина чекає на трансфер до аеропорту. Але не Порошенко. Він ніяк не заспокоїться. Тягне рушники, тапочки та бере усе підряд зі "шведського столу". Я вас дуже прошу, здайте ключ, розрахуйтесь за міні-бар — і вперед. Вам ще митницю і паспортний контроль проходити", — сказав Зеленський, котрий нещодавно повернувся з вакацій у Туреччині.

 

Президент-елект наполягає призначити інавгурацію на 19 травня, бо "цього вимагає народ України". "Країна потребує нормальної роботи усіх інституцій, народ не повинен чекати, поки хтось напризначається перед довгою відпусткою", — закликав він.

 

11.05.2019