США можуть звинуватити Москву у валютних маніпуляціях.

Відтак Росія потрапить до «чорного списку» країн-маніпуляторів.

 

                                                              Стівен Мнучін

 

У своїй майбутній доповіді Міністерство фінансів Сполучених Штатів оголосить оновлений список країн, підозрюваних у маніпуляціях своєю валютою для отримання власної вигоди. Як повідомляє інформаційна аґенція Bloomberg News з покликом на свої джерела в американському уряді, список потенційних валютних маніпуляторів зросте з 12 до 20 країн і в ньому з’явиться Росія і ще низка країн Азії, зокрема, Таїланд, Індонезія, В'єтнам, Ірландія і Малайзія.

 

Bloomberg відзначає, що кількість країн в списку збільшилася через зміни одного з критеріїв, які Міністерство фінансів США використовує для перевірки на маніпуляції, – це різниця між експортом і імпортом. Нещодавно цю різницю було знижено з трьох до двох відсотків від ВВП країни.

 

Мінфін проводить аналіз валютної політики важливих торговельних партнерів щопівроку. Міністерство мало надати Білому дому список на початку квітня. Однак передачу документа відклали.

 

Залучення країни в список не має на міждержавному рівні жодного практичного аспекту і лише означає, що Вашінґтон повинен провести з цими країнами перемовини. Однак потрапляння до переліку може мати ринкові наслідки для будь-якого уряду, який США визнали маніпулятором.

 

Президент Дональд Трамп раніше написав на своїй сторінці у Twiter, що Китай, Росія і Європейська Унія маніпулюють своїми валютами, щоб отримати несправедливу торговельну перевагу над США. Під час передвиборчої кампанії він обіцяв визнати Китай валютним маніпулятором в перший же день на посаді. Однак поки що американський міністр фінансів Стівен Мнучін цього не зробив, заявляючи, що Пекін не відповідає критеріям, які встановив Конґрес для країн-маніпуляторів. Так само не відповідає цим критеріям ні ЄУ, ні якась з країн-членів.

10.05.2019