Кабмін поставив поза законом російські паспорти для Донбасу.

 

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про визнання незаконними та недійсними паспортів, які видає Російська Федерація громадянам України на тимчасово окупованих територіях Донбасу, і має намір підготувати перелік посадових осіб Росії, причетних до організації та реалізації спрощеної процедури видачі російських паспортів на непідконтрольній території Донбасу, до яких належить застосувати персональні санкції.

 

Про це заявив міністр з питань тимчасово окупованих територій і переміщених осіб Вадим Черниш, коментуючи вчорашнє засідання уряду, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

 

"Ми знаємо зараз перелік осіб, які безпосередньо задіяні в незаконних діях із видачі паспортів українським громадянам і фактично тиску та примусу громадян до отримання таких документів. Ми готуємо зараз перелік таких посадових осіб РФ, до яких мають бути застосовані персональні санкції, у взаємодії з міжнародними партнерами", – підкреслив Черниш.

 

Міністр поінформував: одне з урядових рішень передбачає, що Кабмін реагуватиме на незаконну та протиправну видачу паспортів РФ.

 

Друге рішення затверджує перелік пунктів із видачі російських паспортів мешканцям окупованих територій, документи яких визнаватимуть недійсними з дати набуття чинності рішення РФ про спрощену систему видачі документів. Наразі до них належать два російські поселення: село Покровське та Новошахтинськ Ростовської області РФ.

 

Крім того, додав Черниш, Кабмін України ухвалив рішення звернутися через Міністерство закордонних справ країни до держав світу із закликом також визнати недійсними такі фейкові документи.

 

"Деякі експерти нині готують зміни для обговорення та подальшого внесення до закону України про громадянство, але про них ми говоритимемо трохи пізніше", – зазначив він.

 

09.05.2019