"Перша хвилина миру": Порошенко закликав сторонитися кремлівського "побєдобєсія".

 

Президент України Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко у День пам’яті та примирення взяли участь в акції "Перша хвилина миру" у меморіальному комплексі "Національний музей історії України у Другій світовій війні" у середу перед північчю.

 

 

В рамках акції голова держави оголосив символічну "першу хвилину миру". На території музею також запалили меморіальний вогонь пам’яті, повідомила прес-служба АП.

 

Перед цим президентське подружжя пройшло до інсталяції "Україна…Війна…" та встановило квітки маку в символічну карту України.

 

У заходах також взяли участь прем’єр-міністр Володимир Гройсман, члени уряду, народні депутати, ветерани, воїни та їхні родини.

 

"23:01 8 травня 1945 року – момент, коли було припинено вогонь і в Європі настала перша хвилина вистражданого миру, – прокоментував Петро Порошенко. – Цей день важливий не лише тому, що дає людству можливість озирнутися і згадати про колосальні жертви й втрати. Спогади спонукають нас ще і ще раз замислитися над причинами воєн і зробити належні висновки".

 

 

Глава держави підкреслив: "Мільйони і мільйони людей в усьому світі об’єднує одна мета – не допустити повторення трагедії. І тільки в Москві, Господь їм суддя, кажуть: «Можем повторіть»".

 

Президент наголосив, що "ми дистанціювалися від кремлівського «побєдобєсія»", розробивши "власний сценарій, свій ритуал відзначення Дня перемоги у Другій світовій війні, наближений до загальноєвропейської традиції". "На відміну від наших сусідів, ми не страждаємо на дальтонізм і бачимо повну кольорову гаму її величності історії", – констатував голова держави.

 

Зі слів Порошенка, для України, яка протистоїть російській агресії, висновки, зроблені з уроків Другої світової війни, є особливо важливими. "Вони дають нам моральну і правову основу для справедливої боротьби проти анексії Криму і окупації частини українського Донбасу", – зауважив Порошенко.

 

"Я неодноразово вже проводив паралелі між ставленням Гітлера та Путіна до людського життя, до норм міжнародного права. Варто лише порівняти «судетську промову» очільника Третього рейху 1938 року і так звану кримську промову російського президента 2014-го", – додав голова держави.

 

Президент також зазначив, що, на відміну від Москви, українці не збираються приватизувати спільну звитягу народів усіх країн антигітлерівської коаліції. "Ніхто не має права монополізувати перемогу над нацизмом, а тим більше, використовувати її для апології своєї імперської політики. Подолання нацизму 74 роки тому – це не привід водити ряджені «полки безсмертних» по всьому світу", – підкреслив Порошенко.

 

"У європейській цивілізації ми бачимо корені своєї ідентичності. Мета путінського контролю над історією відверто проголошена. Він хоче відновити російську імперію і розчинити українців в «єдіном народє», неначе в сірчаній кислоті", – обурився Президент.

 

Петро Порошенко зазначив, що до пам’яті про жертви нашого народу у Другій світовій війні додалася пам’ять про тисячі загиблих внаслідок російської агресії.

 

"Нагадування про першу хвилину миру має особливе значення. Для України це хвилина надії. Так само, як і хвилина пам’яті. Ми прагнемо миру і ми віримо, що змусимо агресора піти з нашої землі. І тоді в цю хвилину в Україні і в усій Європі буде справжня тиша, без обстрілів, без втрат", – резюмував Порошенко.

 

09.05.2019