Зеленський: Ми вклоняємося перед усіма, хто загинув за Україну в роки WWII.

 

Президент-елект Володимир Зеленський поширив знимку з ветераном Червоної армії Іваном Залужним і зв'язковою УПА Параскевою Зеленчук-Потяк, закликавши вшанувати всіх, хто загинув за Україну в роки WWII.

 

Він опублікував нотатку у Facebook у День пам’яті та примирення 8 травня.

 

 

"У День пам’яті та примирення ми вшановуємо та вклоняємося перед усіма, хто боровся проти нацизму та загинув за Україну в роки Другої світової війни. Перед кожним, хто віддав своє життя заради миру. Миру, якого сьогодні так потребує Україна. Миру, запорукою якого стане єдність усіх українців. Для того, щоб у майбутньому нас об’єднували лише перемоги", – прокоментував Зеленський.

 

Характеризуючи героїв зустрічі, президент-елект зазначив, що Іванові Анікейовичу Залужному – 100 років (10 травня виповниться 101 рік). Капітан першого рангу морської піхоти ВМФ СРСР, нагороджений численними орденами та медалями, у 2014 році він втратив свого єдиного внука – Івана Гутніка-Залужного під час війни на Донбасі.

 

Про Параскеву Василівну Зеленчук-Потяк автор нотатки написав, що в 13 років вона стала зв’язковою в УПА; "передавала інформацію, провіант, плела светри".

 

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович похвалив ставлення Зеленського до вшанування пам'яті учасників і жертв WWII. 

 

"Вітаю правильний підхід Володимира Зеленського до відзначення Дня пам'яті і примирення", – прокоментував він у FB.

 

Пан В'ятрович висловив сподівання, що Зеленський підтримає і акцію "Перша хвилина миру", котру напередодні провели вже вчетверте поспіль, і щоразу в акції брав участь Президент. "Чи досить цього для становлення традицї, покаже вже наступний рік. І залежить це не лише від новообраного Президента, а й від нас", – додав В'ятрович.

 

У попередні роки Іван Залужний уже брав участь в офіційних урочистостях з нагоди Дня пам'яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом, брав участь у спільних акціях із ветеранами УПА.

 

09.05.2019