Христя Фріланд зустрілася в Києві зі Зеленським і Порошенком.

 

Міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд здійснює візит до України; у середу вона відбула зустрічі з чинним Президентом України Петром Порошенком і з президентом-електом Володимиром Зеленським.

 

 

Петро Порошенко на зустрічі з Фріланд подякував Канаді за всебічну підтримку як у питанні проведення реформ, так і у протидії російській агресії.

 

Сторони обговорили погіршення становища на Донбасі та чергові провокаційні дії Москви. Петро Порошенко закликав Канаду підтримати посилення санкцій проти Росії у відповідь на так звані паспортні укази, переказує прес-служба АП.

 

При цім Порошенко подякував Канаді за запровадження в березні у координації з ЄС та США "азовського" пакету санкцій. Окремо йшлося про потребу звільнення 24 моряків, яких незаконно утримує Росія.

 

Голова держави відзначив важливу роль Канади у розбудові оборонного потенціалу Збройних Сил України. Сторони обговорили потенційні напрямки поглиблення безпекової співпраці між Києвом та Оттавою, а також підтримку Канадою можливості отримання Україною Плану дій щодо членства в НАТО.

 

Христя Фріланд привітала вільний та демократичний характер президентських виборів в Україні і відзначила особисту роль у цьому Президента Порошенка.

  

 

Згідно з повідомленням прес-служби Володимира Зеленського, основними темами розмови з Христею Фріланд стали боротьба з корупцією та врегулювання конфлікту на Донбасі у "мінському форматі".

 

"Ми не хочемо говорити про боротьбу з корупцією, ми хочемо досягти перемоги над нею, – сказав Зеленський. – Наша мета – це держава у смартфоні".

 

Христя Фріланд зазначила, що в деяких сферах Канада може брати приклад з України. Зокрема, це стосується системи електронних декларацій.

 

Міністр закордонних справ Канади запевнила, що Володимир Зеленський може покладатися на підтримку Канади на міжнародній арені. 

 

"Дуже важливо, що за вас проголосувала вся Україна. Демократична Україна, де є успішна економіка, – це приклад для всіх країн пострадянського регіону, зокрема для росіян", – сказала вона.

 

Коментуючи свої очікування від мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, Зеленський сказав: "У нас є шанс для припинення вогню та повернення Донбасу".

 

Під час обговорень також ішлося про конференцію з питань підтримки реформ в Україні, яка відбудеться в Торонто у липні 2019 року.

 

08.05.2019