Китай будує третього авіаносця.

Такого висновку дійшли експерти американської дослідницької організації на основі аналізу супутникових знимок.

 

 

Свіжі фотографії, зроблені за допомогою сателітів-розвідників, засвідчують, що будівництво третього китайського авіаносця йде повним ходом. Про це повідомила вашінґтонська дослідницька організація «Центр стратегічних і міжнародних досліджень» (The Center for Strategic and International Studies – CSIS).

 

Підрозділ Центру під назвою ChinaPower опублікував фотографії великого корабля, який будують на Цзяннаньській верфі в Шанхаї. На знимці видно, що зараз тривають роботи зі збирання носа й корпусу корабля. «Те, що видно через хмари і серпанок, нагадує ніс і основну частину корпусу великого корабля», – йдеться в повідомленні ChinaPower, яке цитує телеканал Fox News.

 

Імовірно, мова йде про авіаносець Type 002  вагою 80-85 тисяч тонн, будівництво якого планував Китай. Він буде трохи меншим за американські авіаносці, але більшим за французький авіаносець Charles de Gaulle.

 

Перший китайський авіаносець «Ляонін» вагою 66 тонн був побудований в українському Миколаєві ще за Радянського Союзу. Пекін викупив судно вже в незалежної України 1998 року.

 

Другий авіаносець, що позначається Type 001A, був уже китайського виробництва. Він базувався на конструкції «Ляоніна». Ходові випробування цього авіаносця розпочали рік тому.

 

«Після завершення будівництва (третій авіаносець, – Z) перевершить будь-який військовий корабель з будь-якої азійської країни, включно з Індією та Японією», – зазначив військовий аналітик Ян Сторі (Ian Storey) з дослідницького центру ISEAS, що в Сінґапурі . За його словами, це є ще одним свідченням того, що «Китай стає головним військово-морським флотом Азії».

08.05.2019