Зеленський пропонує інавгурацію на 19 травня.

 

Президент-елект Володимир Зеленський пропонує визначити датою церемонії складення присяги та інавгурації 19 травня.

 

Про це він повідомив на зустрічі з керівництвом Верховної Ради та лідерами фракцій.

 

 

"Ми запропонували нашу дату – 19 травня, тому що треба вже працювати. Я пояснив, що нам треба вирішити цю дату, тому що є зв'язок з іноземними гостями, які хочуть зрозуміти і свій графік, тому що всі хочуть приїхати до нас в Україну для цього святкування, для цього дуже серйозного дня", – прокоментував Зеленський після зустрічі.

 

З його слів, дату визначить парламент на своєму засідання 14 травня.

 

"Ми обговорювали різні дати, є різні думки у лідерів фракцій. Тому дату, напевно, ми зможемо з вами зрозуміти тільки 14 травня на засіданні Верховної Ради. Вони будуть голосувати за нашу дату, подивимося", – цитує "Укрінформ".

 

Також Володимир Зеленський оприлюднив у Facebook копію листа до голови ВР Андрій Парубія, в котрому пропонує призначити дату інавгурації саме на 19 травня. 

 

"В умовах зовнішньої агресії для нашої країни надзвичайно важливо уникнути "вакууму влади" та забезпечити якнайшвидше набуття повноважень новообраним президентом України", – арґументував він.

 

Представники низки фракцій натомість пропонували провести інавгурацію 28 травня.

 

"Два-три рази ходили по колу, яку ж дату визначити – 19 чи 28 [травня], і в підсумку більшість керівників фракцій сказали, що їм треба з фракціями радитися, і 14 числа буде тільки спільне рішення, на яку дату більш-менш вірогідно вийти", – прокоментував голова депутатської групи "Відродження" Віктор Бондар.

 

Він зауважив, що 28 травня є "комфортнішим" і для депутатів, і для організації інавгурації. А також у цей день новообраний президент уже не матиме права розпустити парламент: ВР піде на останні півроку повноважень. "Тому більшість підводили Зеленського до того, що 28 числа більш-менш для всіх була б така дата, щоб депутати спокійно голосували і відчували, що змін не відбудеться в плані розпуску Ради", – зазначив Бондар.

 

Сам Володимир Зеленський відмовився коментувати припущення про дострокові вибори. "Усі хочуть послухати, будемо ми розпускати парламент чи ні. Зарано про це говорити. Ще немає повноважень. Як тільки в мене будуть повноваження, ви отримаєте відповідь", – сказав він.

 

06.05.2019