На виборах президента Північної Македонії переміг кандидат від правлячої партії.

Стево Пендаровський раніше обіймав посаду координатора з підготовки країни до членства в НАТО.

 

    

 

Кандидат від правлячого «Соціал-демократичного союзу Македонії» Стево Пендаровський здобув перемогу в другому турі виборів президента Республіки Північна Македонія. За нього проголосувало  51,85 відсотка македонців, котрі взяли участь у виборах. Про це повідомило видання «Политика» з покликом на інформацію Державної виборчої комісії (ДВК) Республіки Північна Македонія.

 

Конкурентка Пендаровського Гордана Сіляновська-Давкова від опозиційного націоналістичного об’єднання «ВМРО-ДПМНЄ» отримала 44,56 відсотка. Чотири відсотки бюлетенів визнано недійсними.

 

Як повідомила ДВК, у голосуванні взяло участь 46,7 відсотка виборців. Таким чином подолано бар'єр в 40 відсотків, необхідний для того, щоб вибори визнали такими, що відбулися.

 

Результати виборів стали перевіркою для уряду прем'єра Зорана Заєва, котрий підписав угоду про перейменування країни в Республіку Північна Македонія, що фактично знімає перешкоди для її вступу до НАТО.

 

Пендаровський заступить на президентській посаді Георге Іванова, котрий на виборах 2009 року балотувався саме від «ВМРО-ДПМНЄ» і виступав проти перейменування країни задля вступу до ЄУ і НАТО. Згідно зі законом, Іванов після перебування на посаді впродовж двох термінів не міг більше виставляти свою кандидатуру.

 

Тим часом Стево Пендаровський належав до табору прихильників перейменування країни і її якнайшвидшої інтеграції у європейські та євроатлантичні структури. Раніше він обіймав посаду національного координатора з підготовки Македонії до членства в Північноатлантичному Альянсі.

 

Посада президента в Північній Македонії має переважно церемоніальний характер, однак президент є верховним головнокомандувачем і підписує ухвалені парламентом закони.

06.05.2019