Греція погодилася з перейменуванням Македонії.

Таким чином прибрано останню формальну перепону на шляху Скоп'є до Євроунії та НАТО.

 

    

 

Парламент Греції ратифікував угоду з Македонією про перейменування цієї країни на Республіку Північна Македонія. Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle.

 

За цей договір зі Скоп'є в п'ятницю, 25 січня, проголосували 153 депутати – представники правлячої партії прем'єр-міністра Алексіса Ципраса, а також кілька незалежних парламентарів. Проти висловилися 146 депутатів, ще один утримався.

 

Рішення про перейменування країни на Республіку Північна Македонія парламент у Скоп'є схвалив ще 11 січня. Відповідні правки до Конституції підтримала необхідна більшість депутатів в дві третини (81 зі 120).

 

Нагадаємо, що в червні 2018 року прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас і його македонський колега Зоран Заєв підписали Преспанську угоду про перейменування Македонії. Через кілька місяців у Македонії пройшов референдум, учасники якого відповідали на питання: «Чи підтримуєте ви вступ в ЄУ й НАТО, погоджуючись з договором між Македонією та Грецією?»

 

Плебісцит був визнаний таким, що не відбувся, оскільки в ньому взяли участь лише 37 відсотків з 1,8 мільйона виборців. Проте 91 відсоток македонців із тих, хто проголосували, підтримали угоду.

 

Суперечка про назву держави Македонія виникла ще 1991 року після проголошення незалежності цієї колишньої югославської республіки. Вона була викликана тим, що в складі Греції є історична область Македонія. Грецька влада побоювалася, що коли за сусідньою державою закріпиться назва Македонія, то влада цієї країни, можливо, колись забажає висунути територіальні претензії на грецьку область. З цієї причини Греція постійно виступала проти вступу Македонії до Європейської Унії та НАТО.

25.01.2019