Парламент Македонії схвалив угоду з Грецією про нову назву країни.

Це рішення відкриває Скоп'є шлях до Євроунії і НАТО.

 

 

Парламент Македонії в п'ятницю, 11 січня, схвалив угоду з Грецією, яка передбачає перейменування країни на «Республіку Північна Македонія». Відповідні поправки до Конституції підтримала кваліфікована більшість парламенту: 81 депутат зі 120 проголосував за прийняття нової назви. Про це повідомило видання «Политика».

 

Тепер угоду про перейменування Республіки Македонія повинен схвалити парламент Греції. Очікується, що наступного тижня грецькі депутати ратифікують угоду. Їм для ухвалення рішення достатньо буде простої більшості голосів.

 

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас і його македонський колега Зоран Заєв підписали в червні 2018 року Преспанську угоду про перейменування Македонії. Через кілька місяців у Македонії пройшов референдум з питанням: «Чи підтримуєте ви вступ до ЄУ і НАТО, погоджуючись з договором між Македонією та Грецією?». Незважаючи на те, що позитивно відповіли понад 90 відсотків учасників голосування, референдум не був визнаний таким, що відбувся, оскільки на дільниці прийшло трохи більше за третину від майже двох мільйонів македонців з правом голосу.

 

Суперечка про назву держави Македонія виникла ще 1991 року після проголошення незалежності цієї колишньої югославської республіки. Вона була викликана тим, що в складі Греції є історична область Македонія. Грецька влада побоювалася, що коли за сусідньою державою закріпиться назва Македонія, то влада цієї країни, можливо, колись забажає висунути територіальні претензії на грецьку область. З цієї причини Греція постійно виступала проти вступу Македонії до Європейської Унії та НАТО.

12.01.2019