"Нафтогаз" трактує заяви Путіна про замерзання України як початок переговорів.

 

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв трактує пекінську заяву президента РФ Владіміра Путіна про те, начебто газопостачання України цілковито залежить від транзиту російського газу, як початок переговорного процесу.

 

Про це Коболєв написав на своїй сторінці у Facebook, коментуючи заяви Путіна, проголошені 27 квітня в Пекіні.

 

"Як ми і очікували, Москва почала переговори щодо продовження транзиту газу одразу після завершення виборів в Україні. Цей раунд провів російський президент з далекого Пекіна. Про необхідність Росії в транзиті і готовність "Газпрому" укладати договір на стандартних європейських умовах, звичайно, не було ні слова. Було про те, як Україна замерзне", – прокоментував Коболєв.

 

Голова НАКу нагадав, що "Газпром" не встигає побудувати і запустити всі необхідні для нього газопроводи в обхід України до кінця грудня 2019 року, тому сторони будуть змушені укласти угоду, ґрунтовану на європейських правилах.

 

"Україна впровадила у себе законодавство ЄС, яке встановлює чіткі правила і вимоги користування газовою інфраструктурою. Власне, ні у "Газпрому", ні у "Нафтогазу" значного поля для маневру немає", – наголосив він.

 

Зі слів Коболєва, робота за європейськими правилами також дозволить перенести точки передачі газу на східний кордон України. "Тобто запропонувати потужності української ГТС іншим транзитерам газу, наприклад, європейським клієнтам "Газпрому". Або іншим російським виробникам, або продавцям газу з Середньої Азії, якщо до питання активно підключиться ЄС", – додав він.

 

"Цього росіяни уникатимуть усіма способами. Звичайно, чекаємо і масовану інформаційну атаку. Проти європейських правил і за продовження діючих контрактів у старій версії, до їх виправлення в Арбітражі. Проти прозорого ринку і конкуренції, за фейкові знижки, вимолені у Кремлі українськими політиками. Проти стягнення нами $ 2,8 млрд з "Газпрому". Проти такого арбітражу, де ми вимагаємо близько $12 млрд проти санкцій щодо "Північного потоку 2" і залучення антимонопольного органу ЄС до боротьби з маніпуляціями "Газпрому" на європейському газовому ринку", – резюмував голова НАК.

 

Як нагадує аґенція "Інтерфакс-Україна", раніше виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко повідомив, що Україна на очікуваних у кінці травня тристоронніх переговорах запропонує росіянам забронювати 60 млрд куб. м транзитних потужностей газотранспортної системи країни терміном на 10 років.

 

Загалом Україна має намір взяти на себе зобов'язання забезпечення транзитної потужності на 90 млрд куб. м газу. Потужністю 30 млрд куб. м зможуть скористатися європейські компанії, які будуть закуповувати газ на кордоні України з Росією, імпортери середньоазіатського газу, або газу, що добувається незалежними виробниками в РФ.

 

03.05.2019