Демісовано міністра оборони Великої Британії.

Йому закидають причетність до витоку інформації про співпрацю уряду з китайською компанією Huawei.

 

 

Британська прем'єр-міністерка Тереза ​​Мей оголосила про відставку міністра оборони Ґевіна Вільямсона (Gavin Williamson). Звільнення пов'язане з витоком інформації зі засідання Ради національної безпеки, на якому йшлося про діяльність китайської телекомунікаційної компанії Huawei у Великій Британії.

 

Наступником Вільямсона призначено міністерку міжнародного розвитку Пенні Мордонт (Penny Mordaunt). Вана стане першою жінкою на цій посаді. Своєю чергою, міністр у справах в'язниць Рорі Стюарт (Rory Stewart) очолить відомство, яким досі керувала Мордонт.

 

«Прем'єр-міністерка попросила Ґевіна Вільямсона полишити уряд, втративши впевненість в його здатності працювати на посаді міністра оборони», – йдеться в повідомленні британського кабінету, опублікованому в середу ввечері, першого травня, яке цитує телерадіокомпанія ВВС.

 

Подробиці засідання Ради національної безпеки стали відомі наприкінці минулого місяця. 24 квітня газета Daily Telegraph повідомила, що Об’єднане Королівство дозволить компанії Huawei взяти участь у створенні загальнонаціональної мобільної мережі 5G. Співпраця британців із китайською корпорацією може призвести до напруженості між Лондоном і Вашінґтоном, який часто звинувачує китайських бізнесменів у крадіжці конфіденційної інформації. Джерела газети додали, що роль Huawei в створенні британської 5G буде «обмеженою».

 

У листі Вільямсонові прем'єр-міністерка повідомила, що завдяки розслідуванню владі вдалося отримати «переконливі докази», які свідчать про те, що міністр оборони несе відповідальність за «несанкціоноване розголошення» секретної інформації. За словами Мей, слідчим не вдалося виявити «жодної іншої переконливої версії інциденту», щоб пояснити те, яким чином інформація потрапила в пресу.

 

Вільямсон, своєю чергою, категорично заперечує свою причетність до витоку інформації. У листі прем'єр-міністерці він написав: «Мені шкода, що Ви вважаєте, що недавній витік з Ради національної безпеки пов'язаний з очолюваним мною міністерством. Я рішуче з цим не згоден».

02.05.2019