Путін підписав закон про ізоляцію Рунету.

Він набуде чинності через півроку.

 

 

Володимир Путін у середу, 1 травня, підписав закон про автономну роботу інтернету в Росії. Основна мета нового закону, як декларує російська влада, – «створити незалежну інфраструктуру для безперебійного функціонування російського сегмента інтернету в разі його відімкнення від глобальної мережі, кібератак та інших агресивних дій з-за кордону». Документ опубліковано на офіційному порталі правової інформації. Він почне діяти першого листопада 2019 року. 

 

Законопроект про ізоляцію російського сегмента інтернету був ухвалений у третьому читанні Держдумою ще 16 квітня, а 22 квітня був схвалений Радою Федерації. Документ розробили сенатори Андрій Клішас і Людмила Бокова, а також депутат Держдуми Андрій Луговий.

 

У пояснювальній записці зазначається, що закон «підготовлений з урахуванням агресивного характеру ухваленої у вересні 2018 року Стратегії національної кібербезпеки США». Крім створення незалежної інфраструктури, закон про ізоляцію Рунету визначає правила маршрутизації трафіку. Документ рекомендує мінімізувати передачу за кордон даних, якими обмінюються російські користувачі. Відповідно до ухваленого закону, будуть створені транскордонні лінії зв'язку і точки обміну трафіком. Відповідальність за координацію у сфері забезпечення стійкої роботи Рунету покладено на Федеральну службу з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій (Роскомнагляд).

 

Закон також передбачає новий підхід до блокування інтернет-ресурсів. Зараз оператори на вимогу Роскомнагляду обмежують доступ до IP-адрес. Однак таке блокування можна легко обійти, змінивши IP-адресу. Новий закон зобов'язує провайдерів встановити у себе обладнання для блокування за допомогою технології DPI (deep packet inspection, «глибокий аналіз пакетів»). Вона дозволяє аналізувати весь прохідний трафік і виділяти в цьому потоці специфічні пакети, властиві конкретним сайтам або додаткам. Устаткування для провайдерів буде встановлено за рахунок держави.

 

Документ неодноразово критикували профільні експерти й асоціації, які вказували, що його виконання може призвести до зниження швидкості інтернету для кінцевих користувачів. Рахункова палата РФ звертала увагу, що виконання положень документа призведе до подорожчання товарів і послуг. Експерти висловлюють побоювання, що закон створить умови для тотальної цензури в інтернеті. У різних містах Росії пройшли акції протесту проти ізоляції російського сегмента інтернету.

02.05.2019