Порошенко запросив Зеленського скоординувати зусилля для протидії Росії.

 

Президент України Петро Порошенко привітав Володимира Зеленського з офіційним оголошенням переможцем президентських виборів 2019 року і запропонував йому зустрітися для координації дій у протидії Росії.

 

Про це Порошенко заявив у своєму зверненні, оприлюдненому у вівторок.

 

"Що треба зробити негайно – так це продемонструвати усім нашим партнерам єдину українську позицію в той час, коли роздаванням російських паспортів на окупованих територіях Кремль здійснює черговий етап гібридної війни проти України. В такий спосіб Путін готує обґрунтування нового витка військової агресії під приводом нібито захисту прав громадян Російської Федерації", – сказав голова держави.

 

"Росія заслуговує на істотне посилення санкцій проти неї. Це питання буде головним (чому присвячую останні тижні своїх президентських повноважень). Але продовжити і завершити вирішення цієї проблеми – це вже відповідальність нового Президента. Тому вважаю, що ми мали би скоординувати наші зусилля. Суперництво на виборах залишилося в минулому", – запропонував Президент.

 

"Тепер ми, всі українці, всі разом спільними зусиллями не маємо дати Путіну жодного шансу скористатися перехідним періодом в Україні, нашим демократичним процесом передачі влади. Розраховую, що така позиція знайде підтримку й у обраного Президента. Володимир Зеленський і я під час телефонної розмови домовилися зустрітися найближчим часом", – повідомив Порошенко.

 

Нагадаємо, Петро Порошенко у день виборів, 21 квітня, після оголошення екзит-полів, заявив про готовність допомогти своєму наступникові ввійти в курс справ у державі.

 

"Між оголошенням результатів виборів і інавгурацією я готовий витрачати будь-який час для того, щоб допомогти новому Президенту ввійти в курс справ у найменших [деталей]", – заявляв Порошенко.

 

Володимир Зеленський у своїй тодішній промові заявив, що не відкидатиме пропозиції чинного голови держави. "Пан Порошенко запропонував мені свою допомогу. Якщо вона мені знадобиться, я обов'язково йому подзвоню. Чому ні?" – сказав Зеленський.

 

01.05.2019