На бік опозиції у Венесуелі почали переходити військовики.

Хуан Ґуайдо закликав народ Венесуели вийти на вулиці й підтримати військовиків.

 

 

Тимчасовий президент Венесуели Хуан Ґуайдо оголосив про перехід на його бік частини військовиків країни, котрих досі вважали вірними Ніколасу Мадуро. «Сьогодні мужні солдати, мужні патріоти, мужні чоловіки, які підтримують конституцію, відгукнулися на наш заклик», – заявив він в опублікованому у вівторок, 30 квітня, відезверненні. На відео він показаний разом із людьми в одностроях венесуельської армії. Про це повідомив телеканал CNN.

 

За словами Ґуайдо, службовці венесуельських збройних сил «ухвалили правильне рішення», розраховуючи на підтримку народу. «Необхідно мобілізувати сили, щоб домогтися припинення узурпації», – заявив він і закликав громадян вийти на нову акцію протесту першого травня, яка, за його словами, повинна стати «найбільшою в історії Венесуели».

 

Ґуайдо також заявив про початок вирішального етапу його операції «Свобода». За допомогою військовиків він має намір остаточно позбавити влади Ніколаса Мадуро.

 

Раніше того ж дня військовики звільнили лідера партії «Народна воля» Леопольдо Лопеса, засудженого до 13 років і 9 місяців тюремного ув'язнення за нібито «заклики до насильства». Лопес, якого впродовж тривалого часу вважали лідером венесуельської опозиції, провів останній рік під домашнім арештом.

 

Виступаючи разом з Ґуайдо і військовиками на базі ВПС Ла-Карлота поблизу Каракаса, Лопес повідомив про те, що був звільнений за розпорядженням тимчасового президента. «Прийшов час завоювати свободу», – заявив він, побажавши венесуельцям сили і віри, щоб домогтися остаточного переходу влади до опозиції.

 

Згодом міністр інформації Венесуели Хорхе Родріґес заявив, що уряд Мадуро протистоїть «спробі перевороту» на чолі зі «зрадниками в збройних силах», а міністр оборони Владімір Падріні запевнив, що військовики «стійко захищають» Мадуро. 

30.04.2019