На парламентських виборах в Іспанії перемогли соціалісти.

Водночас до парламенту вперше пройшла ультраправа партія Vox.

 

                               Педро Санчес

 

На дострокових парламентських виборах в Іспанії, які відбулися в неділю, 28 квітня, найбільше голосів набрала урядова Іспанська соціалістична робітнича партія (ІСРП). За результатами підрахунку майже ста відсотків виборчих бюлетенів, за неї проголосувало 28,68 іспанців, котрі прийшли на дільниці для голосування. Про це повідомила іспанська газета El Mundo. Таким чином соціалісти забезпечили собі 123 з 350 депутатських місць у парламенті. 

 

Загалом у виборах брало участь 80 партій і виборчих блоків, але до парламенту пройшли представники 13 з них.

 

Правоцентристська Народна партія, яка урядувала до ІСРП, продемонструвала найгірший результат у своїй новітній історії – 16,7% голосів. Таким чином у законодавчому органі консерватори матимуть лише 66 мандатів.

 

 

Багато хто вважає, що у Народної партії відібрали голоси ультраправі, чия популярність останнім часом зросла в Іспанії, як і в інших країнах Європейської Унії. Так, партія Vox, яка виступає проти мультикультурності, фемінізму і необмеженої імміґрації, набрала 10,26% голосів. Це дозволить їй завести в парламент 24 своїх члени.

 

Колишніх коаліційних партнерів соціалістів – партію Podemos – підтримали 14,31 відсотка іспанців. Тобто партія здобуде 42 місця в парламенті.

 

Лівоцентристська партія Ciudadanos (Громадяни) здобула підтримку 15,86% виборців, забезпечивши собі 57 мандатів в парламенті.

 

За сецесійну Каталонську партію проголосувало 3,89 відсотка виборців. Таким чином вона здобуде 15 депутатських мандатів.

 

Аналітики вже встигли назвати ситуацію, що склалася за результатами парламентських виборів у Іспанії, «патовою». Адже для формування уряду потрібна підтримка щонайменше 176 депутатів. Так що лідерові соціалістів Педро Санчесу, головному кандидатові в прем'єри, доведеться шукати підтримки в інших політичних сил. Утім треба пам’ятати, що попередній уряд ІСРП протримався при владі лише 10 місяців, оскільки втратив необхідну підтримку. Зокрема, партія Podemos вийшла з коаліції, оскільки уряд відмовився виконувати її вимоги. Нинішні вибори, схоже, не додали соціалістам надійних союзників.  

29.04.2019