Перший гість: Зеленський зустрівся із Лінкявічусом у Києві.

 

Першою офіційною особою, котра особисто привітала президента-електа Володимира Зеленського із перемогою на виборах, став міністр закордонних справ Лінас Лінкявічус. У четвер голова зовнішньополітичного відомства Литви зустрівся почергово із Зеленським і чинним головою держави Петром Порошенком.

 

"Ми відбули дуже хорошу зустріч із президентом-електом Володимиром Зеленським у Києві. Привітав його із переконливою перемогою на президентських виборах, підтвердив стійку й послідовну підтримку Литвою українського суверенітету, територіальної цілісності, реформ, європейської та євроатлантичної інтеґрації", – написав Лінкявічус у twitter.

 

 

Під час свого візиту міністр закордонних справ Литви також зустрівся із Петром Порошенком у Адміністрації Президента. "Подякував Президентові за блискучу співпрацю протягом його каденції в офісі", – прокоментував пан Лінас.

 

Порошенко із Лінкявічусом обговорили рішення президента РФ щодо спрощеної процедури видачі російських паспортів громадянам України, які мешкають на тимчасово окупованих Росією територіях Донецької та Луганської областей. Сторони констатували, що це свідомий та нелегітимний крок Кремля, який суперечить "мінським домовленостям" і підриває мирний процес на Донбасі, повідомили у прес-службі АП.

 

 

Їдучи до Києва, Лінас Лінкявічус написав у twitter, що на Донбасі Росія прагне піти сценаріями Абхазії та Південної Осетії, котрі "скінчилися окупацією 20% території Грузії". "Це скидається на лабораторію для брутальних порушень міжнародного права та запровадження нової термінології – "паспортизації", як і "кордонування" ('passportization' along with 'borderization', – Z)", – обурився Лінкявічус.

 

Перед візитом до Києва голова МЗС Литви також зазначив, що Вільнюс вірить у продовження європейського та євроатлантичного курсу України. "Великі очікування і ще більша відповідальність у захисті цінностей, породжених Майданом 5 років тому", – зазначив міністр.

 

25.04.2019