Джо Байден оголосив про свою участь у виборах президента США.

Експерти прогнозують, що екс-віце-президент має найбільше шансів здобути номінацію від демократів.

 

 

Колишній віце-президент США Джо Байден має намір взяти участь в президентських виборах, які відбудуться в листопаді 2020 року. Про це 76-річний американський політик-демократ заявив на своїй сторінці в Twitter в четвер, 25 квітня, а також у ролику на Youtube.

 

«Основні цінності цієї нації, наше становище в світі, наша справжня демократія, все, що зробило Америку Америкою, – все це перебуває під загрозою», – так пояснив він своє рішення балотуватися на виборах, натякаючи на провальне, на його думку, президентство Дональда Трампа.

 

У відео, що супроводжує його заяву, Байден зазначає, що він не може не діяти, дивлячись на те, як чинний глава Білого дому «засадничим чином змінює сутність американської нації». Як приклад Байден нагадує події в місті Шарлотсвіллі влітку 2017 року, коли після мітингів ультраправих і ліберальних активістів спалахнули масові заворушення. Байден вважає, що Дональду Трампу не треба було тоді заявляти, що «з обох сторін є хороші люди», оскільки, на думку екс-віце президента, «ідеї неонацистів суперечать американським цінностям».

 

«Саме тому я сьогодні оголошую про своє кандидування на посаду президента США», – підсумував Джо Байден.

 

Згідно з низкою соціологічних досліджень, у Байдена – найвищий рейтинг серед 18 демократів, котрі вже оголосили про намір боротися за президентство. Ще до офіційного висунення Байдена аналітики і букмекери стверджували, що у нього найбільші шанси виграти праймеріз і здобути номінацію кандидата від Демократичної партії.

 

Окрім цього, експерти вважають, що Байден здатен зібрати велику суму на передвиборчу кампанію за рахунок великої кількості пожертв від дрібних донорів. Ще одним важливим джерелом коштів можуть стати великі донори, які зберігають симпатії до Барака Обами, у якого Байден і був віце-президентом з 2009 до 2017 року.

 

Нагадаємо, що Джо Байден й раніше неодноразово балотувався на посаду президента США, але вибував з перегонів ще на ранніх стадіях своїх кампаній.

 

25.04.2019