Nord Stream 2 погрожує Євроунії судом.

Причина – Газова директива ЄУ, яка обмежить можливості «Північного потоку – 2».

 

                                Маттіас Варніґ

 

Компанія Nord Stream 2 – оператор будівництва газогону «Північний потік-2» – погрожує Європейській Унії судовим розглядом, якщо її не звільнять від виконання вимог Третього енергетичного пакета ЄУ. Про це написало видання Politico в середу, 24 квітня, покликаючись на лист, який виконавчий директор Nord Stream 2 AG Маттіас Варніґ (Matthias Warnig) 12 квітня надіслав президентові Європейської Комісії Жану-Клоду Юнкеру.

 

Варніґ, зокрема, попереджає, що поширення на Nord Stream 2 поправок, внесених в Газову директиву (частина Третього енергопакету ЄУ), може порушити Енергетичну хартію – документ, ухвалений 1994 року, який об'єднує 56 країн.

 

Зміни передбачають чотири основні вимоги. Зокрема, заборону на те, щоб транспортуванням газу займалася та сама компанія, яка газ видобуває і продає. Nord Stream 2 AG цій вимозі не відповідає. Друга вимога – доступ третіх компаній до «Північного потоку-2». Окрім того, конкурентні тарифи на транспортування газу буде встановлювати німецький регулятор, і газогін повинен буде працювати прозоро, зокрема в питанні безпеки поставок.

 

У своєму листі до Єврокомісії Варніґ, зокрема, написав: «"Північний потік - 2" істотно розширить можливості Європи в царині газопостачання та дозволить знизити ціну на газ на 13 відсотків». Він вказує також на те, що будівництво і експлуатація газогону, як очікується, створять понад 31 тисячу робочих місць і принесуть до скарбниці Євроунії 5 млрд євро. «Застосування щодо Nord Stream 2 вимог Газової директиви обмежить можливості компанії як інвестора», – застеріг Варніґ.

 

Нагадаємо, що 15 квітня Рада ЄУ затвердила зміни до Газової директиви, які поширюють європейські норми на «Північний потік-2». Після їхнього вступу в силу газогони, що йдуть до Євроунії з третіх країн, працюватимуть за тими ж правилами, що і ті, які розташовані на території держав-членів ЄУ.

24.04.2019