Конституційний суд Латвії погодив перехід всіх шкіл на латиську мову.

У російськомовних школах російською вестимуться лише предмети «російська мова» і «російська література».

 

 

Конституційний суд Латвії визнав, що закон про переведення шкіл національних меншин на навчання латиською мовою відповідає Основному закону Латвійської Республіки. «Рішення суду остаточне, оскарженню не підлягає і вступає в силу з моменту його оголошення», – оголосила заступниця голови суду Саніта Осипова. Відповідний вердикт було опубліковано на сайті КС у вівторок, 23 квітня.

 

Зокрема суд постановив, що мовна реформа, ухвалена парламентом і затверджена президентом країни Раймондсом Вейонісом  в 2018 році, не суперечить статті 91 Основного закону, де наголошується, що «права людини реалізуються без будь-якої дискримінації». А також статті 114 Конституції, де зазначено, що «особи, які належать до нацменшин, мають право зберігати і розвивати свою мову, етнічну та культурну самобутність».

 

Таким чином, КС Латвії поставив крапку в суперечці про мовну реформу в шкільній освіті, реалізація якої почнеться з нового навчального року й триватиме до першого вересня 2021 року. Відповідно до ухваленого закону, більшість занять в школах національних меншин вестимуться латиською мовою. Уроки російською проводитимуться тільки з таких предметів, як «російська мова» і «російська література», а також деяких спеціальних дисциплін, пов'язаних з культурою та історією.

 

Проти ухвалення закону активно виступала російська діаспора Латвії, яка, за даними на 1 січня 2019 року, становить приблизно чверть населення країни. У країні близько сотні шкіл ведуть навчання російською мовою. «Навчання в середній школі латиською мовою забезпечить однакові можливості для всієї молоді», – вказали в прес-службі президента Латвії Вейоніса.

23.04.2019