На Шрі-Ланці запроваджено режим надзвичайного стану.

Для розслідування недільних терактів на допомогу місцевим слідчим відряджено бригаду експертів Інтерполу.

 

 

Влада Шрі-Ланки після серії страшних терактів у Великодню неділю вирішила запровадити в країні режим надзвичайного стану. Про це в понеділок, 22 квітня, повідомила адміністрація президента країни Майтріпала Сірісени. Режим починає діяти в ніч на вівторок, 23 квітня.

 

Військовики і поліція отримають додаткові повноваження для залагодження безпеки мешканців країни. Проте в повідомленні президентської адміністрації не уточнюють, про які саме повноваження йдеться. Під час дії аналогічного режиму в часи громадянської війни в країні (1983 - 2009 років) спеціальні підрозділи, зокрема, були наділені правом проводити обшуки в будинках без дозволу суду, а також за розпорядженням Міністерства оборони три місяці тримати під вартою підозрюваних без виклику до суду.

 

Сірісена також оголосив про створення спеціальної команди слідчих, до якої увійшли колишній суддя Верховного суду країни, колишній високопоставлений керівник поліції та екс-урядовець. Свою першу доповідь про розслідуавння терористичної атаки група повинна надати протягом двох тижнів. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Водночас Інтерпол на прохання влади Шрі-Ланки відрядив до цієї азійської країни бригаду експертів для допомоги в проведенні розслідування. Як зазначено в повідомленні, розміщеному на сайті Інтерполу, до складу команди «увійдуть фахівці, котрі володіють знаннями в царині огляду місця злочину, вибухових речовин, боротьби з тероризмом, ідентифікації та аналізу жертв катастроф». За необхідності групу можуть посилити експертами в галузі цифрової криміналістики, біометрії, а також фото- та відеоаналізу.

 

Нагадаємо, що вибухи в трьох п'ятизіркових готелях в Коломбо, а також в трьох католицьких храмах пролунали у Великодню неділю майже одночасно. Пізніше з'явилася інформація про сьомий і восьмий вибухи – один з них був влаштований смертником, коли поліція прийшла до нього з обшуком. Внаслідок серії терактів загинули 290 осіб, близько 500 отримали поранення і травми різного ступеня тяжкості. Серед загиблих – 32 іноземця: громадяни США, Великої Британії, Німеччини, Португалії, Китаю, Нідерландів, Бельгії, Туреччини, Японії, Індії, Бангладеш та Пакистану.

 

Уряд Шрі-Ланки поклав відповідальність за скоєну серію вибухів на місцеве ісламістське угрупування «Джамаат ат-Таухід аль-Ватанія».

22.04.2019