"Будьте слугою народу": Трамп, Макрон і Трюдо привітали Зеленського.

 

Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп привітав лідера політично-розважального проекту "Слуга народу" Володимира Зеленського з перемогою на президентських виборах в Україні.

 

Як повідомив спеціальний представник Державного департаменту США Курт Волкер, Дональд Трамп зателефонував до Зеленського, аби привітати кандидата з перемогою, а український народ – "з мирними та демократичними виборами". "Ми й надалі будемо підтримувати зусилля України у відновленні територіальної цілісності та протидії агресії", – написав Волкер на своїй сторінці у twitter.

 

При цім американський дипломат подякував чинному Президентові Петру Порошенку за "його відвагу очолювати Україну у надзвичайно важкий час і за його відданість демократичним інституціям та за прийняття волевиявлення українського народу".

 

Володимир Зеленський також отримав привітання від президента Франції Емманюеля Макрона, із котрим спілкувався півтора тижня тому в Парижі. 

 

 

"Дякую президенту Франції Емманюелю Макрону за привiтання!" – написав Зеленський у Facebook, долучивши знимку з моменту розмови.

 

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо виголосив свої вітання через twitter. “Ґратуляції Володимиру Зеленському з результатами українських президентських виборів. Я чекаю спільної роботи задля зміцнення зв'язків між Канадою та Україною, нових можливостей для народів двох країн", – твітнув він.

 

Президент Польщі Анджей Дуда у телефонній розмові запросив Зеленського з візитом до Польщі, поінформувала президентська канцелярія.

 

Президент Європейської Ради Дональд Туск заявив, що Європейська Унія надалі готова підтримувати Україну. "Вільні вибори і мирна зміна влади = сильна українська демократія", – зазначив Туск у twitter.

 

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеремі Гант написав у своїх вітаннях у twitter: "Ви тепер направду будете слугою народу. Ми очікуємо на спільну співпрацю, адже Сполучене Королівство продовжує підтримувати Україну, її євроатлантичний шлях, процес реформ і безпеку", – написав Гант.

 

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс у своїх вітаннях переможцеві закликав зберегти і примножити українські здобутки. "Ми поважаємо вибір і віримо, що зміни сприятимуть подальшій лібералізації, подальшим реформам, подальшій інтеґрації до євроатлантичної родини. Занадто багато вкладено, забагато крові пролито. Україна – це Європа!" – наголосив Лінкявічюс.

 

Прем'єр-міністр Росії Дмітрій Мєдвєдєв вважає, що вибори продемонстрували "очевидний запит на нові підходи при вирішенні проблем України". Голова уряду РФ передбачає, що політика України на зовнішній арені суттєво не зміниться. "У мене нема сумнівів: новий керівник держави щодо Росії дотримуватиметься риторики, котру він використовував під час передвиборчої кампанії. Повторювати відомі ідеологічні форми, орінєнтовані на різноманітні групи населення. Не маю жодних ілюзій з цього приводу", – написав Мєдвєдєв у Facebook.

 

Водночас голова російського уряду вважає, що "шанси на покращення взаємодії" між Україною та РФ таки є. "Потрібен прагматичний і відповідальний підхід. Підхід, котрий враховує вже існуючі в Украні політичні реалії. Враховучи насамперед становище на сході країни. Тому головне, що треба побажати новому українському керівництву, – здорового глузду. І, звичайно, розуміння глибинної цінності відносин народів наших країн", – зазначив Мєдвєдєв.

 

Президент Білорусі Аляксандр Лукашенка, котрий підтримував на виборах кандидатуру Петра Порошенка, привітав Володимира Зеленського із перемогою і підтвердив, що Білорусь завжди була і залишиться для України передбачуваним партнером. "Із задоволенням зазначаю, що фундаментом відносин між нашими країнами традиційно є загартовані спільною історією братерські зв'язки білорусів і українців. Підтверджую, Білорусь завжди була і залишиться для України передбачуваним партнером, надійним сусідом і добрим другом", – зазначив президент.

 

Він висловив переконання, що спільні зусилля дозволять зберегти на довгий час і поглибити позитивну динаміку двостороннього співробітництва, а діяльність Володимира Зеленського як керівника держави буде сприяти процвітанню України, встановлення миру і громадянської злагоди.

 

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян привітав Володимира Зеленського, опублікувавши у twitter нотатку українською мовою. "Упевнений, на цій посаді Ви, Володимире Олександровичу, докладете усіх зусиль, щоб дружні стосунки між Вірменією та Україною набули нового рівня та слугували нашим народам", – зазначив голова вірменського уряду.

 

22.04.2019