Білорусь обмежила транзит російської нафти.

Мінськ стверджує, що це пов’язано з низькою якістю сировини.

 

 

Білоруський концерн «Белнафтахім»  тимчасово обмежив експортні поставки нафтопродуктів з Росії до західних країн. Про це повідомило білоруське інформаційне агентство БелТА. За словами заступника голови концерну Володимира Сизова, це пов'язано з низькою якістю сировини і ризиками щодо її переробки під час посівної кампанії.

 

За словами генерального директора концерну «Гомельтранснефть Дружба» Олега Борисенка, нині рівень перевищення забруднення нафти від нормативного значення становить близько 20 разів. «Це є порушенням контракту "Транснефтью"» – зазначив він.
 

Володимир Сизов запевнив, що закордонні підприємства-партнери були поінформовані про ситуацію, яка виникла відразу після отримання повного аналізу стану нафти. Він пообіцяв виконати зобов'язання з постачання нафти іноземним контрагентам в міру виправлення ситуації.

 

Про різке погіршення якості нафти, яка надходить нафтогоном з Росії, представники «Белнафтахіму» заявили ще в п'ятницю, 19 квітня. За їхніми словами, вміст хлорорганічних сполук в нафті Urals в десятки разів перевищив гранично допустимі значення. У концерні наголосили, що відбір тестових зразків проводили в присутності представника російської компанії «Транснефть», і той визнав наявність проблем. Голова концерну «Белнафтахім» Андрій Рибаков заявив, що Білорусь наполягатиме на компенсації витрат на суму десятки мільйонів доларів.

22.04.2019