Зеленський пообіцяв бути ґарантом для української мови.

 

Переможець президентських виборів 2019 року Володимир Зеленський заявив, що він має намір справдити сподівання українців, висловлені йому на виборах, а також радить колишнім країнам СРСР брати приклад з України.

 

Про це Зеленський сказав у своєму виступі невдовзі після оголошення результатів екзит-полів.

 

 

"Поки я ще офіційно не президент, я можу сказати як громадянин України усім країнам пострадянського союзу: подивіться на нас – усе можливо", – заявив Зеленський.

 

Кандидат подякував усім громадянам, які його підтримали, та тим українцям, які "зробили інший вибір". "Я обіцяю, що ніколи не підведу вас усіх", – пообіцяв фронтмен "95 кварталу".

 

Невдовзі Володимир Зеленський вийшов на окрему прес-конференцію для журналістів, котра тривала приблизно 15 хвилин.

 

 

Кандидат-переможець повідомив, що Петро Порошенко зателефонував до нього з привітаннями і визнав власну поразку. Зеленський цінує пропозицію Порошенка допомогти йому на посаді. "Мені здається, це дійсно хороша допомога. Я готовий звернутися, якщо мені знадобиться допомога", – прокоментував кандидат.

 

Володимир Зеленський не зміг відповісти на питання журналістів про членів своєї команди. "Найближчим часом – в нас іще є час – ми покажемо кандидатів", – пообіцяв переможець.

 

При цім Зеленський дав зрозуміти, що йому, можливо, не вдасться провести глибоку кадрову чистку. Зокрема, він поставив питання журналістам: "Ви знаєте, що в нас на 7 років глава Нацбанку?"

 

Водночас Зеленський має намір точно позбутися Юрія Луценка яко генпрокурора. "Луценко – це стара команда", – відрубав кандидат.

 

Щодо військового блоку, то Володимир Зеленський просить громадськість дати час для офіційної зміни влади, аби він не ставив у незручне становище самих військовиків. "У нас є дуже серйозні хлопці, які мають авторитет в армії. Ви обов'язково їх побачите. Я не можу назвати прізвища цих людей зараз, тому що є домовленість з генералами. Це дуже серйозна історія", – запевнив Зеленський.

 

Відповідаючи на питання про свої кроки у зовнішній політиці, Володимир Зеленський сказав, що він планує зберегти "нормандський формат" і "мінські переговори", але мусить змінити кадри. Заявив, що для нього пріоритет у переговорах – витягнути моряків та всіх військовополонених із неволі.

 

Досить несподівана репліка пролунала, коли Володимир Зеленський почав розмірковувати про план щодо Донбасу. Кандидат зі "Слуги народу" повідомив про намір почати "інформаційну війну" на тему, "як припинити війну на Донбасі". В який спосіб "війною" припинити війну, залишилося незрозумілим. Але Зеленський, вірогідно, має на увазі план початку розмови з мешканцями окупованих територій посередництвом інформаційних ресурсів. Кандидат пообіцяв зібрати журналістів і блогерів для обговорення цього плану окремо. "Є креативні ідеї. Нам потрібна ваша допомога", – сказав він.

 

Відповідаючи на питання про своє ставлення до української мови як державної, Зеленський сказав, що стане для неї ґарантом.

 

21.04.2019