Петро Порошенко визнав поразку на виборах.

 

Петро Порошенко визнав поразку на виборах Президента України. Голова держави пообіцяв зателефонувати ввечері до Володимира Зеленського і привітати його з перемогою.

 

Про це Порошенко оголосив на прес-конференеції невдовзі після оголошення результатів екзит-полу.

 

 

"Вже наступного місяця я залишу пост голови держави. Так вирішила більшість українців, і я сприймаю це рішення. Я піду з офісу Президента", – зазначив Порошенко.

 

Президент почав свій виступ із цитати Вінстона Черчилля: "Ніколи, ніколи, ніколи ні у великому, ні в малому, ні у значному, ні в дрібному… Ніколи не здавайтеся, якщо це не суперечить честі і здоровому глузду". Він додав, що, попри поразку, не йде з політики. Зокрема, повідомив про намір узяти із командою участь у парламентських виборах.

 

"Я піду з офісу, але я не йду з політики. Я залишаюся в політиці. Буду боротися за Україну", – повідомив Порошенко.

 

Порошенко оголосив, що Президент Зеленський матиме потужну проєвропейську опозицію. Чинний голова держави як опозиціонер має намір відстоювати здобутки в мовній сфері, захищати Православну Церкву України, зовнішньополітичний курс – "ті принципи, ті цілі, ті рубежі, на які ми вийшли за ці 5 років і які тепер під загрозою".

 

Петро Порошенко анонсував, що він у час своєї президентури обов'язково підпише закон про українську мову як державну. А також очікує, що Володимир Зеленський таки вибачиться за те, що Томос назвав "термосом".

 

Водночас Президент сказав про те, що він готовий у будь-який момент підставити плече Зеленському, якщо їхня візія співпадатиме. "Хочу наголосити, що особисто я і вся моя команда готова підставити плече Президенту в усіх його рішеннях, які відповідатимуть національним інтересам України і наближатимуть нас до Євросоюзу і НАТО", – запевнив він.

 

Голова держави повідомив про те, що весь свій час до завершення каденції він готовий присвятити тому, аби передати президентські справи наступникові.

 

"Між офіційним оголошенням виборів і інавгурацією я готовий без жодних обмежень витрачати будь-який час для того, щоб допомогти новому президенту увійти в курс справ у найменших деталях. Більше того, я готовий передати йому всю мережу міжнародної підтримки України", – сказав він. Порошенко назвав мережу глобальної підтримки "тією реальною сіткою", якою він пишається, а "не там, де мене безпідставно звинувачували опоненти" (ідеться про виборчі "сітки", – Z).

 

Голова держави згадав про те, що п'ять років тому, коли він вступив на посаду, йому телефонували не з привітаннями, а зі співчуттями. "Ніколи не здавайся – чув я в 2014 році, коли отримав від Януковича пограбовану країну", – пригадав Порошенко.

 

Президент висловив подяку своїй команді за п'ять років боротьби, а також подякував за підтримку своїй дружині Марині. Зокрема, за те, що вона підтримала його рішення залишатися у політиці.

 

 

 

21.04.2019