Публікація доповіді спецпрокурора Мюллера вдарила по рейтингу Трампа.

У Конґресі знову заговорили про можливість імпічменту американського президента.

 

 

Перші соціологічні дослідження, здійснені в Сполучених Штатах після публікації доповіді Мюллера, засвідчили, що рейтинг Трампа дещо знизився. За даними опитування громадської думки, проведеного соціологічним інститутом Ipsos 18–19 квітня, діяльність президента схвалюють 37% американців. Ще 15 квітня діяльність Дональда Трампа на президентській посаді схвалювали 40% американців. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Нагадаємо, що звіт спецпрокурора Роберта Мюллера про розслідування російського втручання в президентські вибори 2016 року було оприлюднено 18 квітня. Розслідування тривало 22 місяці, звіт зайняв 448 сторінок, деякі з яких, однак, було замальовано перед публікацією. Мюллер не виявив достатніх підстав для того, щоби звинуватити президента Дональда Трампа в змові з Росією або в перешкоджанні правосуддю. Водночас він не стверджує, що президент не винен. Вирішальне слово залишається за Конґресом.

 

Значна частина відомостей про російське втручання у вибори, опублікована в доповіді, була відома і раніше. Найхарактерніший приклад стосується опублікованих на WikiLeaks листів зі штабу Демократичної партії. Під час розслідування було встановлено, що гакерську атаку на демократів вчинили аґенти ГРУ, вони ж відіслали отримані відомості до WikiLeaks. Доведено і те, що між високопоставленими співробітникам штабу Трампа, включно зі сином майбутнього президента, і WikiLeaks тривала жвава переписка і координація дій. Але оскільки немає достатніх підстав стверджувати, що одна, інша або обидві сторони свідомо співпрацювали з ГРУ, – немає і складу злочину, який можна було б кваліфікувати як змову.

 

Водночас у звіті зафіксовано численні спроби Трампа перешкодити розслідуванню. Зокрема йдеться про те, що глава Білого дому намагався переконати генпрокурора взяти розслідування під контроль або піти у відставку. Ще один епізод стосується звільнення директора ФБР Джеймса Комі, котрий першим почав вивчати зв'язки оточення Трампа з Росією. Намагався Трамп відсторонити і самого Мюллера.

 

Сам Дональд Трамп після публікації звіту написав у Twitter: «Заяви, які роблять про мене деякі люди в божевільній доповіді Мюллера, сфабриковані і абсолютно помилкові». Найімовірніше, він має на увазі свідчення деяких своїх підлеглих, котрі стверджують, що Трамп наполягав, щоб вони тим чи іншим чином перешкодили роботі слідчої групи Роберта Мюллера.

 

Сенаторка-демократка Елізабет Воррен (Elizabeth Warren) стала першою кандидаткою у президенти США, котра закликала розпочати процедуру імпічменту президента Трампа. У Twitter вона назвала причиною цього «серйозність його порушень». «Ігнорування неодноразових спроб президента перешкодити розслідуванню завдасть великої і довгострокової шкоди цій країні», – зазначила пані Воррен.

 

Голова Комітету з нагляду Палати представників демократ Елайджа Каммінґс (Elijah Cummings) заявив телеканалу MSNBC, що питання про імпічмент може виникнути. «Багато хто ставить питання про імпічмент. Можливо, ми скоро дійдемо до цього. Але поки що дайте нам зрозуміти, що робить Мюллер, що робить Барр (генеральний прокурор США Вільям Барр, – Z), дайте нам побачити доповідь Мюллера в повному вигляді і вивчити всі супровідні документи», – наголосив він.

 

Тим часом сенаторка-республіканка Сюзен Коллінз (Susan Collins) зазначила, що демократи хибно інтерпретують доповідь Мюллера, щоб посилити тиск на Трампа. Вона написала в Twitter: «Це не юридична, а читацька інтерпретація».

20.04.2019