США, ЄС і Світовий банк виступили на підтримку націоналізованого "Приватбанку".

 

Посольство Сполучених Штатів Америки, Представництво ЄС в Україні і український офіс Світового банку виступили зі словами підтримки на користь націоналізованого "Приватбанку" та висловили публічне схвалення діям Національного банку України.

 

Про це йдеться у заявах представництв, котрі приблизно з тотожним змістом були поширені у четвер невдовзі після того, як Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною націоналізацію "Приватбанку".

 

"У 2016 році міжнародні партнери України підтримали рішення уряду і Національного банку України про націоналізацію «Приватбанку» на прохання колишніх власників як єдиний метод захисту вкладників банку – українських громадян і підприємств – і збереження стабільності фінансової системи. Хоча для цього знадобилося інвестувати близько 160 млрд грн коштів українських платників податків, щоб відновити платоспроможність банку, цей захід забезпечив довгострокову життєздатність «Приватбанку», захистив гроші мільйонів українських громадян і зміцнив економічний стан країни", – ідеться у заяві Світового банку.

 

World Bank привітав реформу корпоративного управління "Приватбанку", очолювану незалежною наглядовою радою, і трансформацію моделі його господарської діяльності, "що вже забезпечили підвищення ефективності та стабільності всієї банківської системи". "Ми продовжуємо підтримувати зусилля НБУ з реформування фінансового сектору України, зокрема шляхом запровадження принципів розсудливого корпоративного управління, та зусилля Міністерство фінансів України із реформування корпоративного управління у державних банках. Важливо, щоб влада продовжувала докладати ці зусилля задля відшкодування збитків колишніми власниками та пов’язаними особами збанкрутілих банків", – ідеться у заяві.

 

"Міжнародні партнери України ретельно стежитимуть за подіями в цій сфері", – запевнили у Світовому банку.

 

Представництво ЄС в Україні на доважок до викладених тез додало: "Сторона обвинувачення та судочинство мають повноцінно скористатися висновками звіту спеціалістів Kroll на замовлення НБУ". (Примітка Z: Розслідування Kroll підтвердило: до своєї націоналізації "Приватбанк" був об'єктом масштабних та скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум у 5.5 млрд дол.".

 

18.04.2019