Порошенко попросив пробачити йому помилки і закликав спільно відбити реванш.

 

Президент Петро Порошенко вважає ознакою реваншу судове рішення щодо "Приватбанку" і вважає, що воно може спричинити в державі дефолт. Голова держави закликав пробачити йому помилки і спільно стати до протидії реваншу, аби зберегти Україну на шляху демократичного європейського вибору.

 

Про це Порошенко сказав у своєму зверненні до українців, оприлюдненому в четвер.

 

 

"План у разі перемоги Зеленського – повернути собі "Приватбанк". Як бачите, їм не терпиться, вони вже зараз почали реалізацію цього задуму. Подібна авантюра загрожує втратою грошей десяткам мільйонів клієнтів, а країні в цілому – дефолтом та новою економічною кризою. Тому уряд і Національний банк правильно роблять, що оскаржують це рішення", – зазначив голова держави.

 

Згідно з інформацією Петра Порошенка, "реваншисти" також готуються скасувати норми закону "Про очищення влади", аби не мати завад при кадрових призначеннях.

 

Голова держави зізнався, що він багато чим незадоволений у своїй президентурі – "за що щиро ще раз прошу пробачення". "Я особисто припустився багатьох тактичних прорахунків. Але впевнений, що не схибив у питаннях державницької стратегії", – сказав він, перелічивши серед досягнень держави посилення армії, Угоду про асоціацію з ЄС, "безвіз", міжнародну коаліцію підтримки, режим санкцій, який послаблює Росію, Томос, децентралізацію.

 

Президент вважає, що за п’ять років Путін не досяг жодної своєї стратегічної цілі щодо України, але тепер розраховує "на слабкого, непідготовленого, некомпетентного новачка... якого легко переграє і на безпековому, і на дипломатичному, і на політичному фронтах".

 

"Україні потрібен лідер, який здатен протистояти Путіну і зривати його хижі плани щодо нашої країни. Україні потрібен Верховний головнокомандувач, спроможний організувати сильну армію, міцну оборону – і на цій основі досягти миру. Україні потрібен керівник зовнішньополітичної сфери, зрозумілий світовим лідерам, який говорить з ними однією мовою і який розбирається в хитросплетіннях світової дипломатії. Україні потрібен Президент, який забезпечить незворотність європейського та євроатлантичного курсу", – наголосив Порошенко.

 

"П’ятирічне президентство – це не комедія, яку можна перемкнути на будь-якому епізоді, коли вже стало не смішно. І не фільм жахів, який легко зупинити, якщо вже зовсім страшно", – зазначив Порошенко. 

 

Згідно з його оцінкою, держава опинилася на роздоріжжі: "Або ми впевнено продовжуємо рух до Європейського Союзу та НАТО, або настає реванш". "Це не буде різкий поворот одразу, – прогнозує він. – Це буде попервах малопомітне, повзуче, але впевнене повернення в сферу російського впливу".

 

"Я знаю, як багато у вас до мене претензій. Я знаю, як важко кожному з вас пробачити мені мої помилки і повірити мені ще раз. Це моя провина. Так, я не ідеальний. Але я впевнений, що ми не маємо права перекреслити все досягнуте і відмовитися від європейського майбутнього. Щоб завершити розпочате і не змарнувати вже зробленого, я прошу вашої підтримки 21 квітня", – зазначив Президент, додавши, що він прийме будь-яке рішення народу.

 

"Коли ви прийдете на дільниці, не думайте про Зеленського. І про Порошенка теж не думайте. Думайте про Україну, як її зберегти. Так само, як в чотирнадцятому році ви зупинили Новоросію, тепер, прошу, не допустіть перетворення України на Малоросію", – резюмував Порошенко.

 

18.04.2019