Мером Стамбула став представник опозиції.

Проте правляча партія домагається перевиборів.

 

 

Вища виборча комісія Туреччини визнала перемогу кандидата від найбільшої опозиційної Народно-республіканської партії (НРП) Екрема Імамоґлу на виборах мера Стамбула. Це сталося через більш ніж два тижні після самого голосування. Про це повідомляє турецька інформаційна аґенція Anadolu. У Палаці юстиції в середу, 17 квітня, Імамоґлу було вручено сертифікат про визнання мером.

 

Таким чином правляча Партія справедливості й розвитку (ПСР) президента Реджепа Таїпа Ердоґана вперше з 1994 року поступилася владою в найбільшому місті країни.

 

Проте на цьому виборчі перипетії можуть не завершитися. Напередодні правляча партія подала клопотання до виборчої комісії про скасування результатів муніципальних виборів у Стамбулі та їхнє повторне проведення. Однопартійці Ердоґана вказали на фальсифікації під час виборів мера. Якщо Вища виборча комісія Туреччини задовольнить клопотання Партії справедливості і розвитку про анулювання результатів виборів і проведення повторного голосування, то мерський мандат у Екрема Імамоґлу ще можуть відібрати,

 

ПСР також вимагала взагалі не вручати мандата Імамоґлу доти, допоки не буде розглянуто питання про перевибори. Однак виборча комісія не пішла назустріч правлячій партії. Коли буде ухвалено рішення, чи проводити повторно муніципальні вибори в турецькому мегаполісі – поки залишається невідомим.

 

Нагадаємо, що муніципальні вибори в Стамбулі відбулися 31 березня. Екрем Імамоґлу випередив претендента від ПСР, колишнього прем'єр-міністра Біна Їлдирима, з перевагою в 15 тисяч голосів. Партія справедливості і розвитку втратила також позиції і в столиці країни Анкарі: там кандидат від НРП Мансур Явашев набрав понад 50% голосів, а представник ПСР Мехмет Озхасекі – 47,06%.

18.04.2019