Порошенко звернувся до бізнес-спільноти словами Голобородька зі "Слуги народу".

 

Президент України Петро Порошенко стурбований тим, що його конкурент на виборах, Володимир Зеленський, може дотримуватися антизахідних поглядів і ризикує занедбати співпрацю з такими інституціями, як Міжнародний валютний фонд.

 

Про це Порошенко сказав під час зустрічі з представниками української та західної бізнес-спільноти у Києві, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

На початку промови він процитував фраґмент із серіалу "Слуга народу", в котрій герой Зеленського, Василь Голобородько, відтворює популярні в Росії міфи про МВФ. “Антизахідна риторика, на жаль, як відомо, є частиною гібридної війни, яку Росія веде проти нашої держави”, – зауважив Порошенко.

 

“В переговорах про черговий транш МВФ – цієї грабіжницької організації, від нас, від України вимагають 3% хабара. Вони також наполягають на монополії на видобуток сланцевого газу, що ми точно не можемо допустити. Вони, міжнародні фінансові організації, хочуть, щоби ми скоротили на 50% виробництво сільськогосподарської продукції. Вони вимагають, щоби ми на 70% скоротили виробництво пшениці. Вони вимагають відкриття сховища ядерних відходів в Чорнобильській зоні і розширення сховища на території всієї Київської області. А про велику сімку – вона боїться економічного і політичного зростання України. Вона боїться перетворення України в реальну велику регіональну державу”, –

Порошенко процитував фрагмент промови Голобородька, лише вкінці пояснивши представникам бізнес-спільноти, що він цитує кіногероя

 

Голова держави наголосив: він насправді не має уяви про те, що думає Зеленський на тему співпраці з МВФ. “Чесно кажучи, я не знаю, якої думки про співпрацю з міжнародними фінансовими інституціями, про співпрацю з МВФ мій опонент, кандидат у Президенти. Бо він – неначе рівняння з усіма невідомими. Його кампанія подібна до німого кіно, де актор жваво рухається, величезну активність проявляє, але не вимовляє жодного слова. Зрозуміти, що буде, дуже важко навіть для мене – людини, яка дуже добре обізнана і в економічних, і в політичних реаліях. Його команда пропонує обрати нам, українцям, кота в мішку”, – обурився Президент.

 

На думку Порошенка, це робиться для того, щоби претендувати на підтримку тих виборців, які прагнуть повернення України у сферу впливу Росії, як і тих, які чекають руху в ЄС і НАТО.

 

Водночас голова держави звернув увагу на те, що навколо конкурента вже пожвавилися зацікавлені сторони, котрі навпаки не цураються власних інтенцій – натякаючи на Ігоря Коломойського. "Я був шокований позовом до суду з вимогою 2 млрд компенсації, 2 млрд дол. за Приватбанк – це питання вже на столі. Так само, як на столі питання позову до суду щодо незаконної приватизації, який намагаються вони дуже швидко провести до президентських виборів, щоби потім казати, що це відбулося без їх участі”, – сказав Порошенко.

 

15.04.2019