Опозиційні соціал-демократи лідирують на виборах до парламенту Фінляндії.

Партії урядової коаліції відчутно відстали.

 

                                                          Антті Рінне

 

У Фінляндії в неділю, 14 квітня, пройшли парламентські вибори. Майже 4,5 мільйона осіб обирали членів однопалатного парламенту – Едускунти, термін повноважень якого становить 4 роки.

 

На 200 місць в Едускунті претендували 2468 осіб, в тому числі 165 актуальних депутатів. У виборах брали участь загалом 19 партій, 9 з яких представлені в чинному парламенті.

 

Згідно з попередніми результатами голосування, Соціал-демократична партія Фінляндії набрала 17,7 відсотка голосів. Друге місце зайняли праві популісти з партії «Справжні фіни» – 17,5 відсотка, третє – консервативна Національна коаліційна партія з 16,4 відсотка голосів. Ліберальна партія «Фінляндський центр» на чолі з виконувачем обов’язків прем'єр-міністра Югою Сіпілією (Juha Sipilä) отримує 14,8 відсотка голосів, екологи зі «Зеленого союзу» – 10,8 відсотка. Решта партій набрали менше 10 відсотків голосів. Про це повідомив телеканал ARD.

 

Таким чином, за попередніми даними, Соціал-демократична партія отримує 40 місць у парламенті, «Справжні фіни» – 39 місць, Національна коаліційна партія – 38, «Фінляндський центр» – 31, «Зелений союз» – 20.

 

Нагадаємо, що на початку березня уряд Юги Сіпілії пішов у відставку в зв'язку з проваленим проектом масштабних реформ соціальної сфери й охорони здоров'я. Президент Фінляндії Саулі Нііністьо (Sauli Niinistö) доручив кабінету міністрів продовжити виконання обов'язків до обрання нового парламенту. Важливими темами передвиборчої боротьби, крім реформ, були відносини з Росією і боротьба зі зміною клімату.

 

Досі до урядової коаліції входили дві партії – «Фінляндський центр» і Національна коаліційна партія. Тепер же президент віддасть мандат на формування уряду лідерові соціал-демократів Антті Рінне (Antti Rinne).

15.04.2019