Порошенко зустрівся в Берліні з Меркель.

 

Президент України Петро Порошенко відбув у Берліні переговори із канцлером Німеччини Анґелою Меркель. Сторони обговорили перебіг "мінського процесу" та перспективу звільнення українських моряків. Лідери підтримали оголошення "великоднього перемир'я" з 18 квітня.

 

Про це повідомила аґенція "Укрінформ".

 

 

"У процесі сьогоднішнього обговорення ми підтримали "великоднє припинення вогню", яке увійде в силу 18 квітня, за умови забезпечення його виконання з боку РФ", – сказав Порошенко.

 

Він також подякував Меркель за щиру і конструктивну зустріч, яка відбулася в офісі Федерального канцлера Німеччини.

 

"Це вже 16-та наша зустріч за час моєї каденції. Я хочу наголосити, що ніколи ще Німеччина та Україна не мали такого інтенсивного діалогу, і ми випрацювали по-справжньому стратегічне партнерство між Києвом і Берліном", – сказав Порошенко.

 

Він додав, що роль Меркель у забезпеченні суверенітету та територіальної цілісності України важко переоцінити.

 

"Попри виборчу кампанію, зовнішні виклики нікуди не зникають, і російський агресор залюбки виніс би Україну за дужки вже 22 квітня. Як Президент та Верховний головнокомандувач я зроблю все можливе, щоб цей сценарій точно не відбувся", – додав Порошенко.

 

Президент України закликав світову спільноту продовжити санкції проти Росії.

 

"Санкції є абсолютно необхідні. Вони дають результат, і сьогодні результатом того є і зменшення фінансування бойовиків, найманців, які разом з російськими військами беруть участь в окупації сходу України", – сказав Президент.

 

"На жаль, є ще такі, хто не розуміє, що санкції міжнародної спільноти – це не є наслідок агресивної політики Росії. Це є механізм для того, щоб запросити Російську Федерацію до виконання Мінських домовленостей, під якими стоїть підпис президента Російської Федерації Путіна", – сказав Порошенко.

 

Він подякував Меркель за "потужний сигнал", висловлений на засіданні країн "Великої сімки" кілька днів тому про те, що головна відповідальність за події на Донбасі покладається на Російську Федерацію.

 

Натомість Ангела Меркель заявила на підсумковій прес-конференції, що центральним пунктом переговорів було, як і завжди, питання "мінського процесу".

 

"[Шлях "мінських домовленостей"] є єдиним, з моєї точки зору, за допомогою якого ми можемо просунутися", – сказала канцлер.

 

Вона зазначила, що до цього часу не вдалося встановити стале перемир'я, але наголосила на тому, що домовленості "все ж таки відіграють свою роль" у тому, щоби просуватися шляхом політичного процесу вирішення конфлікту.

 

І хоча результати виконання документів наразі незадовільні, визнала Меркель, та важливо   продовжувати рухатися шляхом їх виконання.

 

Меркель вважає "нормандський формат" правильним, у якому "можна та треба продовжувати працювати". У його рамках відбуваються дуже інтенсивні консультації, нагадала вона. Зі слів канцлера, важливими є також тісні контакти європейських партнерів зі США.

 

Сторони порушили питання арешту російською стороною в Керченській протоці 24 українських моряків. Меркель знову вимагає "звільнити цих солдатів та забезпечити вільне судноплавство в Азовському морі", що впливає на економічне становище українських портів.

 

12.04.2019