Судді Антикорупційного суду склали присягу.

 

Судді Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду у четвер склали присягу на урочистій церемонії за участю Президента України Петра Порошенка.

 

Як повідомляє аґенція "Укрінформ", текст указів Президента про суддівські призначення озвучив заступник голови Адміністрації Президента Олексій Філатов.

 

 

Саму присягу зачитував суддя Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Сергій Боднар.

 

Президент України Петро Порошенко зазначив: “38 нових суддів приступають до виконання обов’язку в абсолютно новому суді”. “У світі є різні приклади роботи антикорупційних судів – більш ефективний, менш ефективний. У вас є всі важелі, всі інструменти, щоб бути успішними, бо судовою реформою вперше в історії України вам надана незалежність. І від законодавчої, і від виконавчої гілок влади, до речі, і від Президента також повна незалежність. Адже моя роль завершується тепер і зараз, під час вашої присяги”, – прокоментував голова держави.

 

Порошенко додав, що профільним законом передбачені додаткові гарантії безпеки суддів Вищого антикорупційного суду та належне фінансування. "Підписуючи укази про призначення, я уважно дивився склад суду. І я радий, що в суді працюватимуть і судді, і науковці, і адвокати. І ми вже бачимо ефективність такої взаємодії на прикладі Верховного Суду, де зараз працює, якщо не помиляюся, 25% не кар’єрних суддів. Наголошую, що у Вищому антикорупційному суді цей відсоток буде ще вищим – 42%”, – сказав Президент.

 

Нагадаємо, Вища рада правосуддя 18 березня ухвалила внести подання Президенту України про призначення до Вищого антикорупційного суду 35 суддів із 39, яких рекомендувала до призначення Вища кваліфікаційна комісія суддів України.

 

Окрім того, на засіданні 28 березня 2019 року ВРП внесла подання Президентові про призначення ще двох суддів до Вищого антикорупційного суду та одного – до апеляційної палати цього суду.

 

Водночас, ВРП залишила без розгляду рекомендацію Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про призначення Володимира Цікала на посаду судді Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду. Цікало під час засідання ВРП зняв свою кандидатуру та відкликав заяву щодо допуску його до конкурсу на посаду судді Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

 

11.04.2019