Cуд розпочав слухати позов Коломойського про повернення "Приватбанку".

 

Господарський суд Києва оголосив перерву до 16 квітня 2019 року у справі за позовом екс-акціонерів "Приватбанку" Ігоря Коломойського і Triantal Investments Ltd про визнання недійсним договору купівлі-продажу цього банку від 21 грудня 2016 року між Мінфіном і особами, що були на той момент його акціонерами.

 

Як передає аґенція "Інтерфакс-Україна", під час слухань у вівторок позивачі заявили клопотання про розширення переліку своїх вимог про повернення їм акцій "Приватбанку", і суд задовольнив це прохання.

 

 

Одночасно суд відхилив клопотання Мінфіну, який просив залишити позовну заяву без розгляду.

 

На думку міністерства, в матеріалах справи відсутні будь-які докази наявності права власності Коломойського і Triantal на акції "Приватбанку", підтвердження процесуальної право- та дієздатності Triantal Investments Ltd і повноважень осіб, які діяли від імені позивачів, на підписання позовної заяви.

 

Напередодні Ігор Коломойський заявив у інтерв'ю "Економічній правді", що він не має наміру повертати собі націоналізований "Приватбанк", але може вдовольнитися поверненням капіталу.

 

"Мені не потрібен "Приватбанк". Але там лежало два мільярди доларів капіталу. Нехай повернуть, і немає питань", – сказав Коломойський.

 

При цім він додав: якщо суд встановить, що щось було неправильно або незаконно зроблено під час націоналізації, то "будемо якось домовлятися, вирішувати або судитися". "Не обов'язково ж відразу судитися. Мені незрозуміла позиція держави. Вони хочуть залишити собі «Приватбанк»? Нехай залишають", – сказав бізнесмен.

 

Наприкінці лютого 2019 року Господарський суд Києва прийняв до розгляду позов Коломойського і Triantal, що є власниками, відповідно, 41,6572% і 16,5748% акцій "Приватбанку", про визнання недійсним договору купівлі-продажу цього банку від 21 грудня 2016 року. Cуд також задовольнив клопотання позивачів і зажадав у відповідачів – Мінфіну, Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) і державного "Укргазбанку" – надати до 26 березня цей договір купівлі-продажу.

 

Минулого тижня Окружний адміністративний суд Києва також оголосив перерву до 18 квітня у справі за іншим позовом Ігоря Коломойського про націоналізацію "Приватбанку" – до Нацбанку України, ФГВФО, Кабінету Міністрів і Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). Згідно з базою судових рішень, провадження у цій адміністративній справі було відкрито ухвалою суду від 14 червня 2017 року. До справи як треті особи також залучені "Приватбанк" і Мінфін.

 

09.04.2019