Колишній президент Румунії Іон Ілієску постане перед судом.

Йому закидають причетність до кровавих подій грудня 1989 року.

 

 

Головний прокурор Румунії Ауґустин Лазар (Augustin Lazar) заявив у понеділок, 8 квітня, в Бухаресті про завершення багаторічного розслідування грудневих подій 1989 року. «Це розслідування стало важливою подією для румунської судової системи», – цитує його слова румунський інформаційний портал Agerpres.

 

Слідчі вивчали причини і обставини загибелі сотень мирних громадян і військовослужбовців протягом кількох днів після повалення диктатури Ніколае Чаушеску. За результатами цього розслідування на лаву підсудних, зокрема, потрапить колишній президент Румунії Іон Ілієску (Ion Iliescu).

 

Іон Ілієску обіймав високі посади в керівних органах Румунської компартії до моменту, коли на початку 1970-х років він потрапив в немилість до диктатора Чаушеску. У 1989 році він знову опинився на піку політичних подій, очоливши Фронт Національного порятунку – групу, яка встановила свій контроль над країною після повалення режиму Ніколае Чаушеску 22 грудня 1989 року. У наступні дні в Румунії загинуло 862 людини.

 

Іон Ілієску, якому зараз 89 років, був обраний президентом Румунії в травні 1990 року, потім переобраний 1992 року, а пізніше, з 2000 до 2004 року, знову був главою держави.

 

У грудні 2018 року Ілієску і колишній віце-прем'єр уряду Джелу Войкан Войкулеску (Gelu Voican Voiculescu ) були офіційно звинувачені в тому, що в грудні 1989 року поширили неправдиву інформацію через телебачення і прес-релізи, що спровокувало безладні перестрілки, збройні сутички і психоз серед населення.

 

Колишньому президенту також доведеться відповідати в суді на звинувачення в причетності до злочинів проти людяності, в зв'язку з придушенням масових демонстрацій протесту в Бухаресті в 1990 році. Жертвами дій влади тоді стали щонайменше чотири маніфестанти.

 

Ілієску і Войкулеску відкидають висунуті їм звинувачення і називають їх «актом політичної помсти».

 

Дата початку судового процесу поки що не оголошена.

08.04.2019