Правопопулістський депутат Бундестаґу виявився маріонеткою Москви.

Кремль створював у Європі мережу лояльних політиків.

 

 

Британська телерадіокомпанія BBC, німецький телеканал ZDF, німецький тижневик Der Spiegel та італійське видання La Repubblica спільно провели розслідування щодо намагань Кремля вплинути на політику в європейських державах. З матеріалів, які опинилися в їхньому розпорядженні, зокрема, випливає, що співробітники Державної думи і високопоставлені чиновники адміністрації президента Росії, які відповідають за зовнішньополітичний блок, були залучені в розробку стратегії перемоги на німецьких виборах кандидата від ультраправої партії «Альтернатива для Німеччини» (Alternative für Deutschland, AfD) Маркуса Фронмаєра (Markus Frohnmaier).

 

Так, зокрема у розпорядженні вказаних видань є листування контр-адмірала і колишнього члена Ради федерації Петра Премьяка з чиновником адміністрації президента, який в листуванні названий Сергієм Олександровичем. Мова могла йти про співробітника адміністрації президента РФ Сергія Соколова, котрий в одному з указів названий начальником департаменту управління президента з питань зовнішньої політики. У квітні 2017 року в одному з листів Премьяк запропонував Соколову план зі створення в Європі «лояльної до Росії мережі політиків».

 

Серед політиків, про яких ідеться в листуванні, і названо тодішнього кандидата, а нині депутата Бундестаґу Маркуса Фронмаєра, якого Премьяк називає «абсолютно підконтрольним». У тексті повідомляється, що депутатові від правопопулістської партії AfD потрібна матеріальна допомога для організації передвиборчої кампанії.

 

У розпорядженні ВВС також виявився документ англійською мовою, в якому йдеться про прохання Фронмаєра до неназваних російських чиновників. У листі він просить надати йому матеріальну і нематеріальну допомогу. Крім грошей, кандидат, котрий пізніше виграв вибори, просив надати йому можливість виступити в «російських ЗМІ». Натомість він обіцяв дбати за «добрі відносини з Російською Федерацією» і «негайно почати працювати в сфері міжнародної політики» ФРН.

 

Окрім того, у розпорядження західних видань потрапив документ під назвою «Зовнішньополітична діяльність команди», прикріплений до одного з мейлів Петра Премьяка. Документ починається з загальних формулювань: «Організація мітингів, пікетів та інших протестних акцій в країнах ЄУ, спрямованих на дискредитацію подій або осіб, які суперечать зовнішньополітичним трендам РФ; публікація матеріалів у ЗМІ країн ЄУ, США та Туреччини, які відстоюють національні інтереси РФ» тощо.

 

Далі автори документа висловлюють готовність забезпечити керівництву РФ «співпрацю з провідними парламентськими партіями ЄУ і окремими політиками», організацію «візитів провідних політиків ЄУ до Росії з метою налагодження продуктивного діалогу», а також сприяти роботі «міжнародних спостерігачів у період виборчих кампаній».

 

Серед «конкретно опрацьованих проектів» вказується «рух з повернення Росії в ПАРЄ». У рамках цього «руху» автори листа обумовлюють можливість ініціювати заяву групи депутатів ПАРЄ про необхідність нормалізації відносин з Росією, а також пропонують провести мітинг біля будівлі Парламентської асамблеї в Страсбурзі.

06.04.2019