Напередодні днів дурнів

Доба сміху почалася для когось надто весело, тепер треба почекати три тижні, щоб взнати, хто сміятиметься за результатами Вербної неділі. Огляд подій тижня в Україні

 

Тур тижня

 

 

Вітчизняні вибори – це завжди коктейль, який важко вживати, а потім переварювати. Українці знають, що пхати цвяхи в розетку можна тільки один раз, але, маючи якийсь власний «режим безсмертя», продовжують експериментувати з глибокою вірою в завтрашній день.

 

Із тим самим нездоланним оптимізмом констатуємо, що загалом перший тур виборів президента цього року відбувся без особливих ексцесів. Бійки біля урн із застосуванням холодної зброї, п’яні голови дільничних комісій і летальні інфаркти під час виборів уже були, а те, що нікому з кандидатів не підігнали дуже вчасно КаМАЗ поперек дороги і не запросили на вечерю з труткою – вже плюс.

 

Повноцінна весна додасть шизоїдних мотивів у перебіг політичних подій, протягом кількох днів із різних штабів лунатиме звичний стогін про вкрадені перемоги і народ, який не доріс до розуміння свого справжнього лідера. Потім в інформаційний простір повернеться тема про парламентсько-президентську форму правління Україною, а значить треба активно готуватися до осіннього електорального загострення.

 

 

Прокуратура тижня

 

 

Щонайменше до другого туру експлуатуватиметься новий «чортик з табакерки» у вигляді заступника глави Департаменту міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури, голови відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Костянтина Кулика.

 

Безпосередній шеф цього громадянина генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що його відомство завершило розслідування щодо вже майже забутого бізнесмена-втікача Сергія Курченка, після чого Кулик заявив, що в справі фігурують екс-глава Адміністрації президента України Борис Ложкін, екс-глава НБУ Валерія Гонтарева, екс-міністр екології Микола Злочевський, чинний заступник глави АПУ Олексій Філатов, а Адміністрація президента Порошенка тисне на ГПУ, аби згадані колишні високопосадовці не фігурували.

 

Правдорубу Кулику було надано телевізійний ефір на каналі, який дав політичну путівку в життя переможцю першого туру президентських виборів. Тепер виступи заступника глави Департаменту будуть урізноманітнювати трансляцію «Кварталу 95» і «Слуги народу».

 

 

Спростування тижня

 

 

Слабенькою компенсацією за втрачені під час виборчої кампанії нерви для Петра Порошенка слугуватиме вибачення перед ним британської служби BBC.

 

У травні минулого року журналісти структури, яку ставлять решті планети в приклад щодо виваженості й об’єктивності подачі інформації, опублікували матеріал про те, що команда Порошенка заплатила $400 тисяч адвокатові Дональда Трампа Майклові Коену, аби той посприяв зустрічі українського президента зі своїм клієнтом.

 

Незважаючи на те, що статтю згодом видалили з ресурсу ВВС, Порошенко подав на англійців у їхній же суд – і острівна Феміда вирішила, що її землякам пасувало вибачитися перед Петром Олексійовичем та виплатити відшкодування за некоректний матеріал, названий судом у Лондоні «однобоким».

 

Юристи Порошенка виявилися більш кваліфікованими, ніж ті, хто робив виборчу кампанію президентові – у Лондоні другого туру не буде.

 

 

Занепокоєння тижня

 

 

 

Поки «на континенті» переймалися виборами президента, в анексованому Криму сталося те, що традиційно викликає «глибоке занепокоєння» в цивілізованому світі. Російські окупанти не вигадують ровера і працюють за методикою часів диктатора, якого той самий цивілізований світ називав Дядьком Джо: тобто на світанку група озброєних представників силових структур вривається в будь-яке помешкання і проводить обшук – «пакують» усіх, хто там знаходиться, і вивозять у невідомому напрямку.

 

Потім речник Європейської служби зовнішніх зв'язків ЄС оприлюднює заяву, де нагадується про рішення так званого «суду» в Криму арештувати до 15 травня всіх 23 кримських татар, затриманих 27 і 28 березня.

 

«Їх звинувачують у приналежності до організації "Хізб ут-Тахрір", що заборонена в Росії, але не в Україні. Європейський Союз не визнає російського законодавства в Криму і Севастополі та очікує, що всі незаконно затримані українці без зволікань будуть звільнені», – наголошувалося у заяві.

 

Далі все відбуватиметься так само традиційно – Брюссель помахає пальчиком в бік Кремля, у Нью-Йорку на засіданні ООН росіяни майже дипломатичною мовою скажуть, що в носі бачили претензії всіляких гуманістів.

 

А коли спадкоємцям Сталіна спаде на думку кримських татар укотре депортувати, занепокоєння знову поглибиться…

 

01.04.2019