СБУ запобігла гакерській атаці на інформаційно-телекомунікаційні об’єкти.

 

Департамент контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ запобіг спробі гакерів провести підготовчий етап кібератаки, зорієнтованої на популярні ЗМІ та телекомунікаційні об’єкти України.

 

Про це повідомила прес-служба СБУ.

 

Зловмисники упродовж кількох місяців створювали розгалужену інтернет-інфраструктуру, котра нараховує кілька десятків доменів, які за своєю назвою збігаються або є схожими на офіційні домени популярних українських електронних засобів масової інформації, операторів зв’язку та великих телекомунікаційних компаній.

 

Новостворені доменні імена вперше зафіксовані на потужностях дата-центрів декількох російських інтернет-провайдерів, а облікові записи, використані для їхньої реєстрації, раніше застосовували для кібератак на держаний сектор упродовж минулого року. Зокрема, за їхньої допомоги створено низку командно-контрольних серверів для управління вірусними атаками відомого гакерського угруповання РФ.

 

"Задум кібератаки, цілком ймовірно, полягав у створенні максимального суспільного резонансу і негативного інформаційного впливу напередодні проведення виборів Президента України", – прокоментували у спецслужбі.

 

"Розуміючи, що протидія сучасним кібератакам та нейтралізація кіберзагроз національній безпеці можуть бути ефективними лише за умови співпраці з громадським суспільством і бізнесом, ситуаційний центр забезпечення кібербезпеки СБУ поінформовав всіх, проти кого потенційно було спрямовано кібератаку, для забезпечення можливості завчасного реагування у разі спроб реальних атак", – повідомили в СБУ.

 

29.03.2019