Європарламент ухвалив законопроект про боротьбу з пластиковими відходами.

Ним, зокрема, передбачено заборону одноразового пластикового посуду.

 

 

Європарламент у середу, 27 березня, схвалив законопроект, спрямований на скорочення обсягів сміття з пластику. Згідно з ним, з 2021 року в Європейській Унії буде заборонено використовувати одноразові вироби, зокрема пластиковий посуд, ватяні косметичні тампони, соломинки для пиття тощо. Загалом йдеться про ті вироби, які можна виготовити з інших матеріалів. З 2024 року пластикові пляшки будуть продавати тільки з прикріпленими до них кришками. Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle.

 

Використання виробів із пластику, у яких поки що немає екологічної альтернативи, наприклад, пластикових шклянок та упаковок для продуктів харчування, має бути обмежена. Згідно зі законопроектом, країни-члени ЄУ повинні самостійно вжити заходів в зв'язку з цим.

 

Окрім того, для низки одноразових продуктів, які містять деяку кількість пластику, зокрема вологі серветки, жіночі гігієнічні прокладки тощо, в обов'язковому порядку на упаковці буде вказано про негативну дію на навколишнє середовище.

 

Законопроект також пропонує збільшення квоти з розділення сміття. До 2025 року щонайменше 77 відсотків пластикових пляшок повинні утилізувати разом з пластиковим сміттям, до 2030 року цей показник зросте до 90 відсотків. Крім того, пластикові пляшки з 2025 року мають як мінімум на 25 відсотків складатися з вторсировини, до 2030 року – на 30 відсотків.

 

Закон набуде чинності після схвалення Європейською Радою. Оскільки представники Європейського парламенту та країн ЄУ в грудні минулого року погодили деталі законопроекту, очікують, що під час його розгляду Єврорадою не виникне заперечень.

27.03.2019