Мексика вимагає від Іспанії перепросин за колонізацію.

Мадрид навідріз відмовляється це робити.

 

 

Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор (Andrés Manuel López Obrador) звернувся до короля Іспанії Феліпе VI з вимогою перепроситися перед корінним народам Америки за злочини й порушення їхніх прав, вчинені під час завоювання континенту. Однак Іспанія його вимогу відхилила. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

У своєму листі президент Мексики заявив, що публічні вибачення з боку Іспанії – єдиний спосіб досягти повного примирення. При цьому лист було відіслано не тільки королю Іспанії, а й Папі Римському Франціску. Лопес Обрадор вважає, що Ватикан також несе відповідальність за те, що трапилося півтисячоліття тому.

 

Виступаючи на руїнах стародавнього міста майя Комалькалько на заході, присвяченому 500-й річниці з дня битви конкістадора Ернана Кортеса з майя-чонталями, мексиканський президент зазначив, що територія сучасної Мексики була завойована іспанцями «хрестом і мечем».

 

Представники уряду Іспанії у відповідь заявили, що розчаровані рішенням мексиканської влади опублікувати листа, і відкидають всі наведені в ньому претензії. Вибачатися перед Мексикою Мадрид категорично відмовився. Представники іспанського уряду також закликали мексиканців не оцінювати події 500-річної давнини з точки зору сучасної моралі.

26.03.2019