КМІС: Зеленський – 21%, Порошенко – 11%, Тимошенко – 8%.

 

На президентських виборах 2019 року кандидатуру шоумена політично-розважального проекту "Слуга народу" Володимира Зеленського готові підтримати 20,7% українців. Вірогідними конкурентами для Зеленського у другому турі виборів видаються чинний Президент Петро Порошенко (11%) і лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко (8,1%).

 

Про це йдеться у підсумках соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології 14-22 березня. Результати подано в перерахунку на тих респондентів, котрі декларують бажання взяти участь у виборах.

 

 

Далі розподіл виборчих преференцій мав би такий вигляд:

 

6,7% – за Юрія Бойка,

4,5% – за Анатолія Гриценка,

3,7% – за Олександра Вілкула,

3,3% – за Олега Ляшка,

2,9% – за Ігоря Смешка,

0,8% – за Руслана Кошулинського.

 

За місяць рейтинг Володимира Зеленського зріс на 5,3%, Порошенка – на 0,5%, Тимошенко – на 0,1%.

 

В лінгво-етнічній структурі електорату Володимира Зеленського половину виборців становлять російськомовні росіяни, російськомовні українці та українці-білінгви. Натомість в електоральній структурі Порошенка й Тимошенко україномовні українці становлять дві третини виборців.

 

 

Тобто, якщо перевести ці дані у відсоток голосів за кожну кандидатуру в кожній лінгво-етнічній групі, то Зеленський найбільшу підтримку має серед російськомовних українців, а Бойко — серед росіян;
серед росіян найменше невизначених, але найбільше декларують неучасть у виборах; серед україномовних українців — навпаки: найбільше невизначених і найменше тих, ще не бартимуть участь у виборах.

 

 

Опитування проводили 14-22 березня 2019 року. Методом особистого інтерв'ю опитано 2004 респондентів, що мешкають у 126 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим) за 3-ступеневою стохастичною вибіркою з квотним відбором на останньому ступені, що репрезентативна для населення України віком від 18 років.

 

 

25.03.2019