Порошенко відбув переговори з очільниками Єврокомісії, Євроради і Європарламенту.

 

Президент України Петро Порошенко взяв участь саміті Україна-ЄС у Брюсселі з керівниками ключових унійних інституцій – президентом Європейської ради Дональдом Туском, президентом Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером і президентом Європейського парламенту Антоніо Таяні.

 

"Ніколи раніше Україна не зустрічалася одночасно на одній зустрічі з президентом Європейської ради, президентом Єврокомісії, президентом Європейського парламенту, з віце-президентом, членами Єврокомісії", – прокоментував голова держави, згідно з повідомленням АП.

 

 

Президент підкреслив, що цей міні-саміт є не лише унікальним, а й надзвичайно важливим. "Саміт унікальний по часу, оскільки він відбувається за десять днів до виборів. І це є абсолютно чіткий формат підтримки – не просто підтримки Порошенка, а підтримки України і наших євроінтеграційних прагнень", – наголосив Петро Порошенко.

 

"Україна потребує підтримки, оскільки зараз є визначальний для майбутнього України час", – наголосив голова держави, додавши, що він не виключає "можливий розворот" унаслідок виборів.

 

Лідери привітали значний прогрес, досягнутий у поглибленні двосторонніх відносин з 2014 року, включаючи укладення та початок імплементації Угоди про асоціацію, успішне функціонування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі та запровадження безвізового режиму.

 

Керівництво ЄС наголосило на важливості незворотності курсу України на зближення з ЄС.

 

Було відзначено важливість забезпечення вільних та чесних президентських виборів в Україні, у результаті яких буде збережено курс на інтеграцію до Європейського Союзу та впровадження всеохоплюючих реформ.

 

Лідери домовилися координувати зусилля з протидії зовнішньому втручанню у виборчі процеси як в Україні, так і в Європейському Союзі, зокрема у сфері кібербезпеки та відсічі дезінформації.

 

 

У контексті 5-ої річниці спроби незаконної анексії Росією Криму голова держави підтвердив беззаперечну відданість політиці деокупації півострова та його повернення під український суверенітет політико-дипломатичними засобами. Президент України подякував ЄС за чітку позицію щодо невизнання незаконної анексії Криму та збереження санкційного режиму проти Росії за брутальне порушення міжнародного права.

 

Президент України закликав Європейський Союз продовжити санкційний тиск на Росію для звільнення всіх українських моряків та інших заручників, а також повного визволення територій України від російської окупації.

 

Голова держави також привітав рішення ЄС щодо запровадження нового "азовського пакета" санкцій ЄС за порушення свободи судноплавства та повзучу окупацію Росією Азовського моря та Керченської протоки, а також закликав посилити тиск на Російську Федерацію щодо негайного звільнення українських військовополонених.

 

Учасники міні-саміту домовилися прискорити запуск програми ЄС щодо соціально-економічної допомоги українському Приазов’ю.

 

21.03.2019