Безпорадність Facebook

17 хвилин – аж так довго Брентон Таррант, терорист із Крайстчерча, транслював у фейсбуці напад на мечеть. У прямому ефірі можна було дивитися, як він анонсує свій злочин, як іде зі зброєю, як стріляє в людей...

 

 

Цього було достатньо, щоби відео розійшлося на цілий світ, а соціальні платформи знову показали, які величезні мають проблеми з опануванням того, чим вони стали. Бо хоч у людях завжди сиділо бажання підглядати, шукати – часом брутальної – розваги, саме соціальні мережі дали цій потребі величезне живильне середовище. Чергові драстичні трансляції з чоловіком, який вбиває свою 11-місячну доньку, з груповим насильством, скоєним у Швеції, з убивством 74-річного показали, як далеко можуть зайти інтернавти.

 

Для великих кіберплатформ відфільтрувати такі патологічні відео нині не повинно бути особливо складно. Адже вони мають спеціальні алгоритми, які вміють прочитувати відео і на підставі тисяч характерних фрагментів кадру, слів, а навіть кольорів чи темпу руху здогадатися, що показують на ньому і чи не відбувається щось зле.

 

Адже YouTube вже має спеціалізовані інструменти Content ID, щоб ідентифікувати таке відео, виявити його копії й автоматичне їх заблокувати. Facebook наймає десятки тисяч модераторів, чиїм завданням є переглядати морально найгірше в соціальних мережах і виловлювати те, що реально переходить через бар'єри і порушує закон.

 

Ситуація в Новій Зеландії показала, що кібергіганти далі не справляються з цим викликом. YouTube терміново оголосив, що робить усе, щоби видалити розміщені на платформі копії та фрагменти відео Тарранта. Подібне офіційне повідомлення оприлюднив і Facebook. Та незважаючи на це, за ці дві доби тільки на фейсбуці відео пробували опублікувати понад півтора мільйона разів, і в 300 тисячах випадків – успішно. Системи YouTube також не виловили відразу всіх копій кривавого відео. Невідомо, наскільки велику аудиторію воно охопило. Адже справа теракту була надзвичайно гучна, тож усі гіганти запевно взялися очищувати свої ресурси дуже ретельно.

 

Новозеландське товариство рекламодавців закликало вітчизняні фірми бойкотувати Facebook. Бо якщо портал Марка Цукерберґа заробляє на їхньому контенті, то повинен також почати нести за нього реальну відповідальність. A нічого так не зранить кіберкорпорації, як фінансові втрати.

 


Sylwia Czubkowska
Nieudolność Facebooka
Gazeta Wyborcza. 19.03.2019

 

19.03.2019