Ще не все включено

Все, що відбувається в Україні напередодні виборів, розглядається через електоральну призму. Навіть шквальні пориви вітру, поліцейський рейд проти торговців пролісками і дератизація. Огляд подій тижня в Україні.

 

Міністр тижня

 

 

Шеф міністерства внутрішніх справ акуратно тримає руку на пульсі найважливіших подій і час від часу демонструє це у засобах масової інформації. Цього разу Арсен Аваков в телеефірі оприлюднив підступну схему підкупу виборців, розповсюджену, за його спостереженнями, по всій Україні.

 

Зловмисники ровера особливо не вигадували, йі міністр розповів алгоритм електорального злочину:

 

«Наймається один зі штабів провладного кандидата, команди. Наймають агітаторів. Агітатори обирають 100 осіб, як правило, найбідніших. Йдуть до цих людей у квартири, запитують: "А ви готові підтримати нашого кандидата? Ось, ми готові вам допомогти..." І з них, з цих 100 осіб, 30 кажуть – "так, ми готові"... Цих людей записують у списочок. Після чого йдуть в райраду або в соцзабез». За словами Авакова, засобом адмінресурсу стає соціальна програма «Турбота», на яку закладені бюджетні кошти.

 

Арсен Борисович спостеріг, що в країні до непотребства з підкупом виборців залучені представники виконавчої і законодавчої гілок влади, а лукава «програма "Турбота"» контактує навіть з такими загадковими особистостями, як «начальник райради». «Кажуть: "Так ось у тебе, товаришу начальник райради / соцзабезу / мер / голова райадміністрації, це закладено в бюджеті? – Так, закладено. – Отже, будь ласка, ось тобі списочок. Ось цих 30, які нам сказали «Так» – по тисячі гривень..." І цим людям виплачують по тисячі гривень», – розповів міністр. А потім до тих, хто отримав гроші, дзвонять зі штабу (знову ж таки, спостереження Авакова) і нагадують, що взамін за отримані гроші вони очікують голосування за свого кандидата.

 

Прізвищ зловмисників міністр не назвав, але словосполучення «штаб провладного кандидата» зрозуміле всім. Для тих, хто вловлює такі посили Авакова повільно, Арсен Борисович згадає про ще якусь «Турботу» – можливо, тоді вже обійдеться без анонімності.

 

 

Законопроект тижня

 

 

Політики-віртуози можуть використати для самопопуляризації не тільки власне побиття, а й заяви комісара Ради Європи з прав людини.

 

Не встигла Дуня Міятович розібратися з українським мовним законом і закликала депутатів Верховної Ради не рухати той законопроект до закінчення президентських виборів.

 

Що саме спонукало єврочиновницю згадати про вітчизняну філологію і чому в квітні голосувати мовний закон буде зручніше, ніж у березні, достеменно невідомо, але Міятович була почута перманентно готовим до скандалу Нестором Шуфричем. Соратники невгамовного Нестора Івановича з «Опозиційного блоку» просто закидали поправками законопроект про функціонування української мови, сам Шуфрич пішов далі – почув Міятович і прагнув поділитися цією радістю з всіма довкола.

 

Цього разу опозиціонера не били, а законопроект планують перетворити в закон до кінця пленарного тижня, тобто 22 березня. Якщо європейські борці за права людини ще щось не скажуть у нашу сторону, то Шуфричу доведеться самому вигадувати, з якими гаслами бігати по сесійній залі.

 

 

Заступник тижня

 

 

Рада національної безпеки і оборони – звичайно, не синекура, але працювати там прагнуть поважні і впливові люди. Їхню когорту поповнив заступник командувача Сил спеціальних операцій Збройних сил України Сергій Кривонос, якого президент Порошенко призначив заступником секретаря РНБО. Відповідний указ глава держави підписав через кілька днів після того, як Кривонос, що балотувався в президенти від партії «Воїни АТО», зняв свою кандидатуру і вирішив підтримувати Петра Олексійовича.

 

Ясна річ, злі язики заговорили, що бойовий офіцер посаду заробив відмовою від виборчих перегонів – проте, можливо, просто два політики знайшли спільну мову щодо зоологічних питань. Колись Порошенко говорив про «голубів сизих», в яких він неодмінно поцікавиться нажитими на державній службі статками. Тепер Кривонос каже: «Я докладу максимум зусиль, щоб унеможливити прояви корупції, мародерства в армії. Ті підлі щури, які намагаються або намагалися розкрасти армію, розкрасти нашу державу – я впевнений, вони будуть покарані».

 

Голубів іноді називають «літаючими щурами», бо пташки миру розносять всілякі «трихоманози» не гірше за гризунів. Тепер Порошенко матиме однодумця в світі тварин.

 

 

Підтримка тижня

 

 

Сигнал іншим кандидатам, які «міряють свої рейтинги», дав Сергій Тарута і вирішив підтримати кандидата в президенти Юлію Тимошенко. Ця пара щодо об’єднання підписала меморандум про взаємодію, де взяла на себе зобов’язання припинити війну на Донбасі й об’єднати країну, ухвалити нову народну конституцію, втілити в життя напрацювання, викладені в програмах кандидатів – Новий курс України та «Україна 2030».


За два тижні до першого туру виборів виявилося, що до перегонів обидва політики підійшли з однаковими ідеями, прагненнями і тому подібними гарними словами, які переважно говорять, підписуючи меморандум.

 

Зняти свої кандидатури шукачі президентської булави вже не можуть згідно з законом, але Тимошенко з Тарутою зробили прецедент за всі роки вітчизняних виборів – подібних дуетів в Україні ще не було.

 

Щоправда, в день дурня лічильним комісіям буде трохи незручно рахувати голоси, бо невідомо, чий результат до чийого плюсувати.

 

А можуть з’явитися і такі симпатики Юлії Володимирівни і Сергія Анатолійовича, що поставлять одразу два хрестики напроти їхніх прізвищ у бюлетені.

 

18.03.2019