США, ЄС, МВФ і СБ закликали узгодити з Заходом статтю про незаконне збагачення.

 

Очільники представництв Міжнародного валютного фонду та Світового банку в Україні Йоста Люнгман та Сату Кахконен, посли Сполучених Штатів Америки та Європейського Союзу Марі Йованович і Г'ю Мінґареллі закликали Верховну Раду узгодити з Заходом текст законопроекту про незаконне збагачення. Очільники представництв розкритикували всі 12 законопроектів, зареєстрованих у парламенті після скасування Конституційним судом відповідної статті Кримінального кодексу.

 

Про це йдеться в листі, котрий отримав голова парламентського комітету з питань забезпечення діяльності правоохоронних органів Андрій Кожем'якін. Копію ж листа поширив на своїй сторінці у Facebook народний депутат Мустафа Найєм.

 

 

"Ми усвідомлюємо, що Верховна Рада невдовзі обговорюватиме і, ймовірно, розглядатиме законодавство щодо відновлення незаконного збагачення у Кримінальному кодексі. Для того, щоб бути ефективним антикорупційним інструментом, незаконне збагачення мусить бути прописаним у спосіб, котрий відповідає міжнародним зобов'язанням країни (враховуючи й Конвенцію ООН проти корупції) і нормам української Конституції та фундаментальним принципам правової системи", – зазначають партнери України.

 

Автори звернення наголошують, що теперішні проекти законів (враховуючи й текст від Президента) "не в повній мірі досягають цієї мети, а відтак мусять бути переглянуті й продискутовані з належними зацікавленими сторонами".

 

"Для того, щоб посилити будь-яке майбутнє законодавство щодо незаконного збагачення, ми засвідчуємо свою готовність надати відповідні консультації через наших експертів, котрі вже висвітлювали потенційні проблематичні елементи наявних законопроектів", – наголосили представники МВФ, СБ, США та ЄС, додавши, що консультації можуть бути спрямовані на те, щоб досягнути "найкращі формулювання для закону та ймовірні вирішення".

 

"Потреба в швидкому залагодженні прогалини в антикорупційному законодавстві не може досягатися через легковаження переконливим і узгодженим із Конституцією унормуванням статей про незаконне збагачення", – застерегли автори звернення.

 

МВФ, СБ, США та ЄС також закликали знайти спосіб для продовження десятків розслідувань, котрі виявилися загроженими після скасування статті 368-2 Кримінального кодексу.

 

18.03.2019